V úterý 18. června zažila prodavačka jednoho z olomouckých klenotnictví šok. Sedmadvacetiletý muž jí vytrhl z rukou plato se šperky za čtvrt milionu a utekl. Měl ale smůlu, do cesty se mu postavil Milan Hauer, příslušník 601. skupiny speciálních sil Prostějov. Díky němu recidivistu policisté dopadli krátce po činu. V pondělí hrdinu ocenil krajský ředitel Policie ČR.

 

„Zloděj vstoupil do prodejny klenotnictví v centru Olomouce a zajímal se o zlaté prsteny. Prodavačka vytáhla šperky a muž si je začal prohlížet. Nakonec jí plato, kde se nacházelo pětatřicet zlatých prstenů za čtvrt milionu korun, vytrhl z ruky a dal se s ním na útěk. Před prodejnou si jej všimli dva svědci ve věku pětadvacet a pětatřicet let, kteří začali muže pronásledovat. Zloděj při útěku odhodil plato s prsteny, které zdvihl mladší z mužů. Starší muž pachatele nadále pronásledoval. Ten uběhl zhruba 200 metrů, než byl dostižen. Vzdát se ale nehodlal a sebral ze země velký kámen, kterým zaútočil na hlavu pětatřicetiletého muže. Napadený muž útok vykryl rukou a dostal kamenem do předloktí. Pachatel začal znovu prchat a zraněný muž jej dále sledoval. Zároveň volal na linku 158 a hlásil jejich aktuální pohyb. Pronásledování skončilo na krytém parkovišti v Koželužské ulici, kde policisté útočníka zadrželi,“ popsal tehdy policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policisté následně zjistili, že muž má v rejstříku trestů dvanáct záznamů pro různorodou trestnou činnost, zejména majetkového charakteru. Z vězení se vrátil 10. června, kde strávil 8 let za trestné činy krádež a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Po osmi dnech na svobodě opět skončil za mřížemi. Stíhán je vazebně a hrozí mu trest odnětí svobody na tři léta až deset let. „Zrovna jsem si chtěl na ulici 1. máje v Olomouci koupit zmrzlinu, když jsem slyšel křik ženy a viděl jsem, jak vyrazil z obchodu mladý chlap. Za ním pak vyběhla prodavačka a křičela, že je to zloděj. V tu chvíli jsem si jen řekl, že by byla ostuda, kdyby mi utekl. U našeho útvaru jsme pravidelně podrobováni různým stresovým situacím, což mi částečně určitě pomohlo,“ komentoval Milan Hauer, který musel využít i dovednosti z oblasti sebeobrany či boje zblízka.

Za svůj čin se oba pronásledovatelé dočkali vyznamenání. Medaili druhého stupně předal v pondělí 1. července 2024 krajský ředitel Tomáš Landsfeld pětatřicetiletému Milanu Hauerovi, příslušníku 601. skupiny speciálních sil generála Moravce Prostějov, a pětadvacetiletému Štěpánu Hengeričovi, učiteli základní školy v Olomouci.