Kdo by neměl obavy, když mu zavolá někdo z finančního úřadu a vyzve ho, aby uhradil dluh? Přesně na tuto kartu vsadil podvodník, který během minulého týdne zavolal mladému muži z Prostějovska. Vydával se za pracovníka „berňáku“. Mladík mu uvěřil smyšlenou historku o dluhu vůči úřadu a během několika okamžiků přišel o trojnásobně větší sumu peněz, než činil smyšlený dluh. Vyšetřování podvodu se ujala prostějovská hospodářská kriminálka.

 

 Nátlak zabral a poškozený přišel o peníze. „Neznámý pachatel telefonicky kontaktoval mladého muže z Prostějovska a představil se mu jako pracovník finančního úřadu. Zbytečně nic nerozváděl a informoval ho, že má u finančního úřadu dluh ve výši přes 74 500 korun a je nutné, aby dluh neprodleně uhradil, jinak že mu bude zablokován jeho bankovní účet. Poškozenému poslal odkaz, který otevřel, tam klikl a vybral si svoji banku. Poté se mu objevil odkaz na zaplacení výše uvedené částky. Zadal potvrzovací číselný kód, kterým dal příkaz k provedení platby ze svého účtu,“ informovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Po provedení finanční transakce se mladíkovi zablokoval mobilní telefon, který musel restartovat. „Krátce nato se mu ozvala osoba, která se mu představila jako pracovník banky a oznámila mu, že byly zjištěny nestandardní odchozí platby z jeho účtu. Mladý muž neprodleně zkontroloval svůj účet a zjistil, že z jeho účtu odešly další tři platby. Celková škoda, kterou mu podvodný telefonát způsobil, vznikla ve výši něco málo přes 206 000 korun,“ sdělila dále mluvčí krajské policie Miluše Zajícová s tím, že policisté případ prověřují pro tři trestné činy související s internetovou kriminalitou.