V minulém týdnu se prostějovští strážníci rozhodli věnovat prevenci cyklistů. Na cyklostezce v Rejskově ulici tak spustili akci „Na prázdniny bezpečně“ změřenou na povinnou výbavu jízdních kol a dodržování pravidel silničního provozu. Během dvou hodin zkontrolovali 32 cyklistů. Jedenáct cyklistů mělo kola naprosto v pořádku, u 21 kol chyběly některé z předepsaných odrazek.

Poněvadž se jednalo o preventivní akci, dovybavili strážníci cyklistům kola nalepením reflexních samolepek, které plně nahradí chybějící odrazky. Výhodou samolepek je to, že se nepolámou a neupadnou, jako tomu často bývá u plastových odrazek.

Vzorní cyklisté odjížděli s pochvalou a možností vybrat si malý dárek v podobě reflexního doplňku na oděv. Během akce zaměřené na cyklisty byl paradoxně nejčastější prohřešek zaznamenán u chodců, a to nerespektování pravidel provozu na cyklostezce. Někteří chodci zřejmě vůbec netušili, že tyto komunikace slouží výhradně pro cyklisty.

Nejzávažnějšího přestupku mezi cyklisty se dopustily osoby mladší 18 let tím, že při jízdě na kolech nebo koloběžkách neměly na hlavách nasazené přilby. Takových hříšníků bylo 10. Někteří z nich se vymlouvali, že přilby nemají, jelikož jedou na sdílených kolech. Všechny mladé cyklisty bez přileb strážníci řádně poučili o nutnosti používání těchto ochranných pomůcek. To, že jede osoba mladší 18 let na sdíleném kole, neznamená, že nemusí přilbu používat.

Jelikož se jednalo o preventivní akci, řešili strážníci všechny zjištěné přestupky domluvou. V průběhu letních prázdnin budou v této činnosti pokračovat.