Na prostějovské policisty se v neděli 25. srpna obrátil muž mladšího věku a sdělil jim, že se stal obětí vydírání. Prostřednictvím sociální sítě ho oslovila neznámá osoba vystupující pod ženským jménem a nastala mezi nimi čilá komunikace.

 

„Došlo i na videohovor, během kterého poškozený ukázal obličej, a navíc před dotyčným obnažil svoji intimní část těla. Neznámý pachatel ho následně začal vydírat tím, že si pořídil záznam z uskutečněného videohovoru, který zveřejní na sociální síti a video rozešle mezi jeho přátele. Pokud chce ale tomu předejít, musí zaplatit částku ve výši 20 tisíc korun,“ popsala podstatu vydírání Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Poškozený na to zareagoval odmítavě, žádné peníze neposlal a tuto neblahou zkušenost přišel oznámit na policii. „Na základě zjištěných okolností byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu vydírání,“ uvedl Miluše Zajícová s tím, že zároveň poslala apel na opatrnost všech, kteří by se do podobné trapné situace mohli dostat. „Zvažujte, jaký obsah prostřednictvím sociálních sítí sdílíte, protože vše může být použito proti vám. Ve virtuálním prostředí nikdy nevíte, kdo je na druhé straně a jaké má úmysly. Zejména materiály s erotickým podtextem můžou bý.t lehce zneužity, jak se to stalo v tomto případě. Pachatelé je často zneužívají právě k vydírání. Pokud se ale stanete obětí vyděrače, nikdy neplaťte a ihned kontaktujte policii,“ vyzývá mluvčí krajské policie Miluše Zajícová.