Na jedné straně palec nahoru pro policisty, na straně druhé smíšené pocity kvůli jejich riskantní jízdě při pronásledování ujíždějícího cizince. Buď jak buď, v pátek 6. září 2024 po třinácté hodině si policejní hlídka dopravního inspektorátu Olomouc všimla podivné jízdy řidiče vozidla Škoda Superb v obci Kožušany-Tážaly a rozhodla se jej zkontrolovat. Řidič ale pokyn k zastavení vozidla nerespektoval a začal ujíždět směrem na Prostějov.

 

Důvod byl namístě, od roku 2009 totiž neměl v České republice co dělat, byl vyhoštěn na dobu neurčitou. „Do pronásledování vozidla se zapojily i další policejní hlídky. Řidič ujel zhruba 15 kilometrů a před Prostějovem, na křižovatce do obce Čechůvky, použili policisté z oddělení hlídkové služby Prostějov k zastavení vozidla zastavovací pás. Řidič na pás najel levým předním i zadním kolem, ale v jízdě pokračoval dál. Ujel zhruba jeden a půl kilometru, než na křižovatce ulic Kralická a Rovná v Prostějově dostal vlivem rychlé jízdy smyk a narazil do zábradlí mostu. Řidič se po nehodě dal na útěk. Uběhl jen pár metrů, než jej policisté doběhli a zadrželi,“ popsal šílenou honičku Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Policisté zjistili, že muž měl důvod se před nimi skrývat. „Okresní soud v Uherském Hradišti cizince v roce 2009 vyhostil z území České republiky na dobu neurčitou. Muž je podezřelý z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Okresní soud v Prostějově v pondělí 9. září rozhodl o umístění muže do vazby,“ uzavřel Libor Hejtman.

Během minulého týdne ale volalo do redakce Večerníku několik lidí, kteří si emočně stěžovali na hazardní jízdu policistů. „Vůbec nebrali ohled na jiné slušné řidiče. Jedna z hlídek proti mně vyjela ze zatáčky v protisměru, na poslední chvíli jsem strhla volant a uhnula mu. Jinak bych byla i se svým dítětem mrtvá,“ řekla Večerníku mladá žena. „Ti mladí kovbojové za volantem policejních automobilů si myslí, že když zapnou maják, můžou si na silnici dělat, co chtějí,“ křičel do telefonu zase muž, který zároveň připomněl nedávnou tragickou událost z Držovic, kdy policejní autohlídka zabila při pronásledování jiného auta starší ženu na skútru...