Na jedné straně může tento případ vyznít komicky, na straně druhé by zcela jistě minulé pondělí večer nechtěl být nikdo v kůži prodavačky z prodejny potravin na Pernštýnském náměstí v Prostějově. Do obchodu v tu chvíli vrazil muž středního věku s nožem v ruce a po pokladní požadoval vydání peněz. Odvážná prodavačka a její neméně statečná kolegyně lupiče s nožem v ruce doslova „ukřičely“. Vylekaný chlapík nůž schoval a počkal na strážníky městské policie. Ti ho bez problémů zadrželi.

 

V pondělí 16. září v osmnáct hodin přijali policisté oznámení o přepadení prodejny potravin na Pernštýnském náměstí v Prostějově. „Krátce před osmnáctou hodinou vstoupil do obchodu pětapadesátiletý muž z Prostějova, který přistoupil k prodavačce u pokladny a řekl jí, že chce peníze. Přitom z kapsy vytáhl nůž, namířil jej na obsluhu a zopakoval svůj požadavek. Žena muži peníze nevydala a začala křičet, což uslyšela její kolegyně, která za ní přiběhla. Mezitím dotyčný nůž schoval a zůstal v klidu na místě. Téměř ihned se do prodejny dostavili strážníci Městské policie Prostějov, kteří se pohybovali před prodejnou a muže zadrželi. Záhy na místo dorazili policisté, kteří si zadrženého muže převzali a umístili jej do policejní cely,“ popsal incident Libor Hejtman, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

K loupežnému přepadení v centru Prostějova se vyjádřila také městská policie. Pachatele zadrželi totiž okrskáři. „Strážníci krátce před osmnáctou hodinou, během pochůzkové činnosti při kontrole a dohledu na dodržování veřejného pořádku v centru města, zaslechli křik ženy z obchodu na rohu Pernštýnského náměstí. Ihned se vydali do prodejny potravin. Vstoupili dovnitř a od prodavaček zjistili, že došlo k pokusu o přepadení. Ženy strážníkům označily muže nacházejícího se na prodejní ploše. Ten po obsluze pokladny požadoval pod pohrůžkou použití nože vydání hotovosti. V okamžiku, kdy žena začala křičet, dotyčný nůž schoval a zůstal stát v klidu na prodejně. Strážníci pětapadesátiletého muže omezili na osobní svobodě a přiložili mu na ruce pouta. Nůž s třinácticentimetrovou čepelí, který měl již uschovaný v kapse kalhot, mu byl odebrán,“ sdělila mluvčí prostějovských strážníků Tereza Greplová.

Možná na někoho počínání lupiče zapůsobí komicky, ovšem pětapadesátiletému muži hrozí mnohaleté vězení. „Prostějovští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže, za který muži hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let,“ potvrdil mluvčí krajské policie Libor Hejtman.