Kdyby hloupost nadnášela... Dohromady o více než dva miliony korun přišli dva muži z Prostějovska, kteří úplně naivně naletěli falešným bankéřům a nechali se zlákat na neexistující investice. Muži naletěli podvodníkům, kteří je přes internet vyzývali k různým platbám, jež je měly přivést k bohatství. Místo toho oba důvěřivci nyní celý podvod oznámili policii, přičemž o své peníze zřejmě přijdou nadobro.

 

„Na policisty se obrátil poškozený muž z Prostějova s tím, že se nechal nalákat na snadné investování peněz s rychlým zúročením na burze se sídlem v Londýně a byl podveden. Nejprve vložil částku 6 000 korun a postupně vkládal dle rady burzovního experta do investování další peníze, kdy své finance zasílal na různé účty, mimo jiné i zahraniční. Do svého zařízení si na jeho radu nainstaloval aplikaci pro vzdálený přístup. Jednotlivé platby ale vždy autorizoval poškozený ze svého telefonu. Bohužel ho ale vidina snadno získaných peněz stála necelých 1 370 000 korun,“ informovala Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR v Olomouci.

Na krátkodobé a výhodné investice se nechal nalákat i starší muž z Prostějovska. „Když prozřel a zjistil, že se stal obětí podvodu, přišel na služebnu věc oznámit. První vklad činil 25 000 korun. Od května do srpna mu neznámý pachatel po telefonické domluvě nabídl několik investic, na něž poškozený přistoupil, zaslal tak na konkrétní účet různé částky v celkové výši 455 000 korun. Následně byl opakovaně kontaktován stejným pachatelem, který mu nabídl další možnost investování peněz, tentokrát do automobilových veteránů. Nabídce opět podlehl a zaslal další čtyři platby v celkové výši 240 000 korun. Do doby oznámení mu nepřišly žádné zisky, a navíc mu nebyly vráceny ani jeho vložené částky, stejně jako poškozenému v prvním případě,“ uvedla mluvčí krajské policie Miluše Zajícová s tím, že oba případy policisté zaevidovali a prověřují je pro trestné činy související s touto problematikou.