Keltská noc v kempu Žralok od čtvrtka 18. do soboty 20. července i letos přivítá několik hvězdných stálic tohoto festivalu. Mezi prvními musíme vzpomenout irskou skupinu z Dublinu, kterou je SLIOTAR. Bez ní si už nikdo Keltskou noc snad ani neumí vůbec představit. Toto trio ve složení Des Gorevan – bicí, Ray MacCormac – flétny, dudy, zpěv a J.P. Kallio – kytary, bouzouki, kantele, zpěv vystoupí letos na Plumlově již po dvacáté. Jejich hudba je samotným kořenem tradiční irské lidové kultury. Není třeba mnoho slov, stačí jen poslouchat tři skvělé hudebníky při nezapomenutelném hudebním zážitku, kterým jejich energií nabité živé koncerty vždy jsou.

Rakouská skupina z Vídně, která zazářila jako meteorit na keltském hudebním nebi a sklízí velké úspěchy na pódiích nejen evropské keltské scény, ale v posledních dvou letech hlavně v USA, to jsou CELTICA PIPES ROCK (AUT, UK). Po více než 300 koncertech v Evropě a USA vystoupí CELTICA PIPES ROCK letos opět i v České republice na festivalu KELTSKÁ NOC v Plumlově. Od nejzazších koutů Evropy až k velkým celosvětovým úspěchům. Od roku 2013 CELTICA PIPES ROCK odehrála více než 80 koncertů v USA, a to od Floridy až po Aljašku, z New Yorku do San Francisca, úspěšně vystoupila na všech velkých keltských festivalech.

Keltská folková kapela CISAL PIPERS (ITA) ze severní oblasti Itálie Emilia-Romagna byla založena na podzim 2004. Její hudba vychází z vášně protagonistů pro hudební nástroj dudy a z pečlivého výzkumu rozsáhlého historického, hudebního, populárního a tradičního repertoáru střední a severní Evropy, včetně Itálie. Repertoár Cisal Pipers zahrnuje originální skladby založené na unikátním zvuku kapely a kombinovaném v jeho složkách s různými hudebními zkušenostmi a experimenty od klasického stylu přes pop, world music s keltskými kořeny k etnické hudbě, za použití nástrojů jako: emilian bagpipe, scottish bagpipe, whistles, drums a perkuse. Hudba Cisal Pipers je jako cesta napříč stoletími dotýkající se vzdálených období. Ač dávno ztracená, stejně každý z nás cítí s jejich vůněmi a zvuky hluboko v duši, stále nám připomínají naše kořeny.

Dalšími zahraničními hvězdnými stálicemi KN jsou v neposlední řadě SELFISH MURPHY (HUN, ROM) a CELTYCKI WROCLAW (PL).

Z českých a moravských kapel musíme zmínit například uskupení TOMÁŠ KOČKO A ORCHESTR, které snad s výjimkou dvou nebo tří ročníků v programu nikdy nechybělo. Dvojnásobní držitelé ceny Anděl za album roku se svou muzikou inspirovanou tradiční moravskou hudbou objíždějí Evropu od Ruska až po Irsko, hrají na festivalech folklórních, folkových, rockových i metalových. Jejich tvorba je z části holdem valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi, a z části etno-rockovým putováním folklórními regiony Moravy ze severu na jih, je to prostě „world music s moravskými kořeny“. Jejich vystoupení jsou nezapomenutelná, proto byste si je letos rozhodně neměli nechat ujít.

 

ČESKÉ SRDCE hudební skupina založená v roce 1989 slaví letos 35 let od svého vzniku a aktuálně natáčí nové album. Původní sestavu tvořili Pavel Kučera (baskytara a zpěv), Michal Šenbauer (kytara), Karel Holas (housle) a Ondřej Mucha (bicí). V roce 1990 vydala kapela eponymní debutové album. Její projev spojuje melodický kytarový rock s inspirací keltské hudby. Michal Šenbauer styl skupiny charakterizoval v rozhovoru pro časopis Melodie: „Repertoár vychází ze spřízněnosti s hudebním cítěním v oblasti severního pobřeží Velké Británie.“ V jejím repertoáru jsou i coververze skladeb od skupin U2 nebo Led Zeppelin. Se skupinou spolupracovali Alan Stivell (jedna z největších legend keltské hudby), Ronan Le Bars, Michal Pavlíček, Blanka Šrůmová a Lucie Bílá. Skupina má za sebou kolem 300 koncertů v zahraničí, převážně ve francouzské Bretani, kde měla pro svou kombinaci rockové a keltské hudby velký úspěch. Tam také dostala cenu za originalitu na festivalu v Quimper v roce 1991.

DELORAINE, to je středověká, pohanská, fantasy a zaklínačská hudba s hlasem půvabné zpěvačky Lori a všelikými strunnými nástroji minstrela Deriase. Deloraine hrají slavné melodie s emotivními českými překlady textu (originály Skyrim, Zaklínač soundtrack, Hedningarna, Tourdion, Santa Maria, Pán prstenů a spousta dalších) a kromě toho pilně skládají i vlastní skladby (např. Zaklínač, Yennefer, Triss, Marigold, Ciri), které skotačící obecenstvo nadšeně přijímá. Jejich živá vystoupení jsou plná pohanských tanců a mystických rituálů, silných hlasů a nevídaných kostýmů, jsou nabitá nekonečnou energií, i když umí hrát i velmi intimně a komorně. A aby přenesli všechny bouřlivé emoce své hudby a roztancovali všechny chasníky okolo, nahrávají a vystupují naživo v pěti lidech s dalšími třemi talentovanými muzikanty. Na Keltské noci vystoupí Deloraine v pětičlenném obsazení: Lori-zpěv, Derias-strunné nástroje, Marie-flétny a klávesy, David a Jakub – bubny, housle, basa.

Z dalších českých stálic Keltské noci bychom neměli zapomenout ani například na kapely:

BRAN, VINTAGE WINE, QUANTI MINORIS, HAPPY TO MEET, MALEMIRISH, GWALARN, HAKKA MUGGIES, WOLFARIAN, BARBAR PUNK nebo EMERALD SHINE.

 

Na Keltské noci ale budete mít možnost setkat se vedle svých starých známých oblíbených skupin také s několika novinkami. První z nich je kapela THE GROGGY DOGS ze Španělska. Impozantní punk rock – pirátská kapela, která spojuje punk, námořnické songy a tradiční keltské melodie a má obrovský dopad na hudební scénu ve Španělsku. Pocházejí ze vzrušujícího města Sevilla a stali se úzce spojeni s punkovým hnutím svého národa kvůli jejich nespoutané energii a rebelskému charakteru. The Groggy Dogs vdechují své hudbě pocit naléhavosti a vzpoury tím, že čerpají inspiraci ze špinavých sevillských ulic a sociopolitického prostředí a svým energickým projevem zvou k tanci, zábavě, ve které by nemělo chybět pár džbánů grogu.

Pět hudebníků a pět tanečníků, kteří uchvacují publikum svým humorem, interaktivními prvky a epickými choreografiemi, to je IRISH ELEMENTS THE SHOW. Toto vystoupení se může pochlubit profesionálními tanečníky světové úrovně, ohromujícími svou dokonalou taneční rutinou a talentovanými hudebníky prezentujícími živou irskou hudbu na vysoké úrovni. Jednotliví interpreti již dříve objeli svět se špičkovými irskými tanečními show, jako jsou Lord Of The Dance, Riverdance a mnoho dalších. Díky spojení živých tradičních keltských skladeb a současných písní je to perfektní show, která hostům všech věkových kategorií představí irskou kulturu na nejvyšší úrovni.

Uskupení hudebníků z Nizozemí, Irska a České republiky kolem Loes van Schaijk, písničkářky a multiinstrumentalistky původně z Nizozemska, se jmenuje LOES VAN SCHAIJK BAND.

Loes van Schaijk , která od roku 2018 žije v Praze, v roce 2021 vydala sólové album a nedlouho poté získala ocenění v několika prestižních soutěžích (včetně 1. místa na Portě 2021). Kdo z vás byl na Keltské noci v roce 2022, možná si pamatuje její silný a specifický hlas a procítěný projev, když hostovala jako zpěvačka s kapelou Rí Ra. Pro letošní Keltskou Noc dala Loes dohromady špičkovou čtyřčlennou kapelu s kytarami, houslemi a bodhránem.

A již tradičně nebudou na Keltské noci chybět ani irské tance, které předvedou a také vás naučí ERIU (PL), DÉMÁIRT (CZ) FIACH BÁN (CZ). Samozřejmě si budete moct také projít pravý keltský tábor a sledovat keltská řemesla v podání historické skupiny LATENART. Těšit se můžete také na skvělou ohňovou show v podání skupiny AKÁDA – OHNĚ, MEČE, BLESKY a něco nového se budete moct dozvědět na různých workshopech a přednáškách.

Letošní 21. ročník mezinárodního hudebního festivalu Keltská noc Plumlov bude zkrátka stát za to a neměli byste si ho nechat ujít. Vstupenky si můžete již nyní zakoupit na portále Ticketstream.