Uplynulou neděli se v zámeckém parku v Konici konal již 28. ročník Žváčkova festivalu dechových hudeb. Dramaturgicky rozmanitá akce tentokrát nabídla  interprety z různých koutů republiky. Diváci slyšeli Holóbkovo mozeko z Protivanova, Astru ze Svitav, Dúbravanku z Valašských Klobouk a Žadovjáky z Kyjovska.

Představil se rovněž Mažoretkový soubor ZUŠ Konice a Národopisný soubor Mánes. Celý program v zábavném duchu moderoval kapelník dechovky Holóbkova mozeka Jiří Holub. Bez zajímavosti není fakt, že právě Holóbkova mozeka je jedním z historicky nejčastějších hostů festivalu. Dechovka, která byla založena v roce 2003, působí při ZUŠ Konice, na pobočce školy v Protivanově.

Svou účastí poctili festival i rodinní příslušníci skladatele Antonína Žváčka, po němž je festival pojmenován. „Jezdíme sem každý rok, je to takový rituál. Letos jsme zde po patnácté,“ pochlubil se jeden z návštěvníků.

Král moravských polek Antonín Žváček se narodil 29. dubna 1907 v Hačkách. Pocházel z prosté venkovské rodiny a byl prvním z dvanácti dětí této početné rodiny. Hudební nadání zdědil po svém otci, který byl lidovým muzikantem. Malý Antonín již v šesti letech zkomponoval svoji prvotinu „Červená karkulka“, po níž následovala „Šuba“, pojmenována po sousedově psu. Jako muzikant ovládal hru na téměř všechny dechové nástroje a jako skladatel složil kolem 500 skladeb, převážně polek a valčíků. Antonín Žváček zemřel 4. září 1981.