Více hlav více ví, více očí více vidí. Co vše vidělo sedmnáct párů očí a namalovalo sedmnáct rukou, můžete nyní posoudit na plumlovském zámku na výstavě brněnské Umělecké skupiny Parnas. Její členkou je i v regionu známá malířka, spisovatelka a psycholožka Lilian Amann, která v prostorách zámku poprvé vystavovala před 21 lety!   

Brněnská rodačka s velmi těsnými vazbami na Kostelec na Hané se na plumlovský zámek s výstavou vrátila loni v dubnu po sedmileté pauze. Letos k sobě přizvala také kolegy z brněnského spolku. „S Lilian Amann nás spojil architekt Karel Holík, který loni ve svých dvaadevadesáti letech zemřel. Přesto na výstavě můžete vidět i jeho díla,“ přiblížil předseda spolku Parnas Richard Tribula.

Vzhledem k počtu autorů se nelze divit, že výstava je velmi pestrá ať už co do námětů, tak i technik zpracování. Zastoupeny jsou v ní mimo jiné romantické krajiny, zasněné portréty, kubisticky zpracované figury či třeba naivisticky pojatý obraz osvětlující souvislost plumlovského zámku a slavného Pražského Jezulátka.

Sama Lilian Amann představila obraz nazvaný Kapitán, vytvořený malířskou špachtlí. „Inspiraci pro něj jsem našla v kubánském prostředí,“ přiblížila autorka, kterou při této příležitosti doplnil také její manžel, jenž při své premiéře vystavil dva realisticky zpracované obrazy zachycující robotické ruce pohrávající si s planetami naší sluneční soustavy. „Jedna z nich drží squashovou a druhá starou tenisovou raketu. Robotické ruce jsou vytvořeny tak, že by byly skutečně funkční,“ upozornil David K. Jaeger, který padesát let pracuje coby konstruktér pro přední automobilové značky.

Sobotní vernisáž vhodně doplnilo pěvecké vystoupení charismatického zpěváka a divadelního režiséra Davida Kříže, jehož lidé mohli nedávno slyšet při koncertě na konickém zámku, kde vystoupil v doprovodu půvabných dam. „Naše Divadlo 2-15 se skupinou Parnas dlouhodobě úzce spolupracuje,“ vysvětlil David Kříž. Výstava členů Uměleckého spolku Parnas Brno potrvá do 27. července 2024 a bude přístupná v průběhu otvíracích hodin zámku Plumlov.