V rámci letošního „wolkerovského roku“ se na programu Prostějovského kulturního léta objeví také obnovené „dřevosochání“. V době od 17. do 20. července oživí trojice řezbářů prostějovské Smetanovy sady. Tématem jejich děl budou básně Jiřího Wolkera. Při této příležitosti město poprvé navštíví i živé sochy  z doby první republiky, které představí  Skupina živé sochy Sinela.

Celý program zahájí právě ony 17. července od 15 do 18 hodin na prostějovském hlavním náměstí.  Slavnostní zahájení dřevosochání se bude konat tentýž den v 18 hodin u altánu ve Smetanových sadech a doprovodí ho kapela CountryEX.

Na sochání zve i prostějovský autor Jaroslav Trnečka, který se do povědomí lidí dostal nejen svou tvorbou, kterou prezentuje na sociálních sítích, ale i spoluprací s loutkovým divadlem Pronitka: „Přijďte se podívat, jak vzniká socha. Já osobně se těším, na druhou stranu jsem trochu nervózní. Bude to moje první účast na akci tohoto druhu. Viděl jsem návrhy svých kolegů a určitě se bude na co dívat.“

I on totiž bude mezi mistry dřeva, kteří zrealizují své pojetí Wolkerových básní. Jejich slavnostní odhalení bude v sobotu 20. července ve Smetanových sadech.