Ani v době dovolených se dveře výstavní galerie prostějovského muzea nezavírají. Organizace Muzeum a galerie v Prostějově připravila na léto hned dvě výstavy významných umělců. Tu první s názvem Krajina mého srdce už minulý čtvrtek zahájil slavnostní vernisáží sám autor. Devadesátiletý malíř Antonín Vojtek představil své nádherné obrazy veřejnosti. A už tento čtvrtek 11. července proběhne v prostějovském muzeu zahájení další výstavy, kterou uvede kreslíř Zdeněk Horák. Tento umělec se ve svých dílech věnoval kresbám prostějovských uliček a zákoutí.

 

Ve čtvrtek 4. července byla v hlavní budově muzea zahájena výstava Antonína Vojtka s názvem Krajina mého srdce. Vojtek v současné době patří mezi nejvýznamnější umělecké osobnosti jižní Moravy. „Životní příběh samotného autora je velkou inspirací. Dnes v devadesáti letech pracuje denně deset hodin. Jak sám aktuálně říká, maluje ze dvou důvodů, a to pro lidi, kteří v dnešní uspěchané době touží po klidu, a kromě vlastního potěšení i pro jeho ženu,“ uvedla v úvodu katalogu vydaného k výstavě Veronika Hrbáčková, ředitelka Muzea a galerie v Prostějově.

Vernisáž proběhla nejen za přítomnosti autora, ale také s hudebním doprovodem známé cimbalistky a skladatelky Zuzany Lapčíkové. „Výstava je zároveň oslavou autorových devadesátých narozenin, které symbolizují bílí ptáci instalovaní nad všemi Vojtkovými obrazy,“ doplňuje Veronika Hrbáčková. Výstava obrazů Antonína Vojtka potrvá do 6. října.

Druhou letní výstavou jsou kresby prostějovských uliček a zákoutí, které zachytil Zdeněk Horák. Ten je původem sice z Bystřice pod Hostýnem, ale dětství a dospělost trávil v Prostějově. „Výstava poskytne celkový pohled do prostředí zaniklých židovských uliček tak, jak je Zdeněk Horák znal z doby před asanacemi v sedmdesátých letech minulého století. Jde o ulice Kostelní, Uprkova, Koželužská, Lutinovova, Křížkovského, Hradební, náměstí Svatopluka Čecha, křivolaké uličky, dlažba z valounů, mansardové barokní střechy nebo zajímavé architektonické detaily na fasádách domů,“ říká Nikola Sigmundová, kurátorka obou letních výstav. Vernisáž této výstavy proběhne ve čtvrtek 11. července v Galerii Špalíček a k vidění bude do 15. září tohoto roku.

Otevírací doba muzea a Galerie Špalíček je od úterý do neděle v časech od 9.30 do 12.00 hodin a od 13.00 do 17.00 hodin. K oběma vernisážím se PROSTĚJOVSKÝ Večerník vrátí ještě v příštím vydání.

 

Antonín Vojtek ve svých devadesáti letech maluje deset hodin denně. Foto: Muzeum a galerie v Prostějově

 

Foto 28_vystava2_mik

Antonín Vojtek přijel do Prostějova zahájit svoji výstavu obrazů s názvem Krajina mého srdce. Foto: Muzeum a galerie v Prostějově