Krámky, kavárny, květinářství a křivolaké uličky plné turistů obdivujících unikátní pozůstatky „hanáckého Jeruzalému“ zapsaného na seznam UNESCO. I tak mohl v těchto dnech vypadat prostor bývalého židovského Špalíčku v centru Prostějova. Jenže zchátralé stavby byly do roku 1989 v drtivé většině zbořeny. Zavzpomínat na ně nyní mohou lidé na výstavě kreseb Zdeňka Horáka Vzpomínky na Prostějov, která byla ve Špalíčku prostějovského muzea zahájena ve čtvrtek 11. července slavnostní vernisáží.

 

 Výstava ikonických kreseb Zdeňka Horáka zachycuje uličky a zákoutí Prostějova. Doplněna je o srovnávací fotografie ze sbírek Muzea a galerie v Prostějově. Poskytuje přitom celkový pohled do prostředí zaniklých židovských uliček tak, jak je Zdeněk Horák znal z doby před asanacemi v sedmdesátých letech minulého století. Díky realisticky vyvedeným kresbám se tak lidé mohou „projít“ ulicemi Kostelní, Uprkova, Koželužská, Lutinovova, Křížkovského, Hradební, náměstím Svatopluka Čecha a cestou obdivovat dlažby z valounů, mansardové barokní střechy nebo zajímavé architektonické detaily na fasádách domů. „Jedná se o v pořadí čtvrtou výstavu Zdeňka Horáka v prostějovském muzeu. Ta zatím poslední tu byla v roce 2016. Na nápad uspořádat ji nás přivedl ředitel prostějovského okresního archivu Oldřich Václavík, kde pan Horák rovněž vystavoval. My jsme ji pak vůbec poprvé doplnili fotografiemi z našeho archivu,“ zmínila se během čtvrteční vernisáže ředitelka prostějovského muzea Veronika Hrbáčková.

Autor velkého množství kreseb prozrazujících precizní ruku strojního projektanta loni oslavil své 85. narozeniny, aktivního ducha si však uchovává i nadále. „Nejsem žádný Rembrandt, a když mám něco namalovat, mám vždy pochybnosti, jak to dopadne. Ale pak si řeknu, že když se do toho pustím a budu to dělat poctivě, tak to přece musí dobře dopadnout. A obvykle mě ten výsledek i příjemně překvapí,“ svěřil se na vernisáži Zdeněk Horák, který se přiznal, že při kreslení rád poslouchá swingové šlágry. O to více ocenil doprovodný hudební program, o nějž se postaral klavírista Miroslav Zikmund se svým kamarádem hrajícím na dechové nástroje. Součástí výstavy budou i komentované prohlídky, které budou začínat na výstavě a budou pokračovat krátkou procházkou s výkladem přímo v přestavěných ulicích Prostějova. Komentované prohlídky budou připraveny ve čtvrtky 15., 22. a 29. srpna vždy od 15:00 hodin. Výstava bude ve Špalíčku prostějovského muzea k vidění do 15. září 2024.