Tohle datum by si měli do kalendářů zapsat všichni prostějovští milovníci kultury. Od čtvrtka 5. do neděle 8. září bude probíhat multižánrový festival Cirkus Wolker, během nějž si na své přijdou všichni včetně dětí, teenagerů, rodičů a seniorů. Tyto čtyři dny budou totiž patřit zejména milovníkům hudby, filmu, soutěží nebo jen letní pohody. 

 

 V letošním roce si připomínáme památku básníka Jiřího Wolkera. Také pro Divadlo Point představuje Jiří Wolker jednu ze stěžejních osobností. Díky představení Nahý Wolker si hanácké divadlo dokonce odneslo vavříny z Wolkrova Prostějova.

Festival bude zahájen ve foyeru Divadla Point na Husově náměstí ve čtvrtek 5. září večerní vernisáží fotografií z dvacetileté historie Divadla Point. „K vidění budou nejen fotografie z představení, ale také ze zákulisí – a to z doby, kdy mnozí současní členové ještě nebyli na světě,“ přiblížil principál souboru Aleš Procházka.

Na vernisáž naváže zábavná kvíz show na téma Jirka Wolker z Prostějova – život, doba a co s tím souvisí. Kvíz vznikl ve spolupráci s Městskou knihovnou Prostějov a Barem Wolker a je určen především těm, kteří si rádi hrají, nebojí se riskovat a mají všeobecný přehled a postřeh.

Cirkus Wolker vypukne v pátek

Už následující pátek 6. září dopoledne bude program pokračovat divadelním představením Divadla Point a workshopem pro školy. Odpolední část proběhne v cirkusovém šapitó před budovou školy na Husově náměstí. „Nejprve uslyšíme Koncert pro Jirku v podání skvělého zpěváka a kytaristy Marka Soldána. Akce bude určena hlavně rodičům s dětmi. Na ni pak naváže slavnostní zahájení večerního bloku koncertem pěveckého sboru Proměny, který nazkoušel zhudebněné básně Jiřího Wolkera. Následovat bude premiéra hry Host do domu provedená formou scénického čtení v podání členů Divadla Point. A pak dlouho očekávaná premiéra show Cirkus Wolker – pásma básní a cirkusových výstupů souboru Divadla Point,“ vyjmenoval Aleš Procházka. Večer pak zakončí v sále Divadla Point svým vystoupením pohotový a vtipný slamer Anatol Svahilec.

Během odpoledne bude možné využít venkovní stánky s občerstvením, zúčastnit se workshopů pro rodiče s dětmi, které zajišťují lektoři tradičního filmového tábora #Tábor bude. Pro seniory a další případné zájemce bude určen workshop s Městskou knihovnou Prostějov.

Sobota bude patřit nejen dětem 

V sobotu 7. září v šapitó cirkusu zahraje pohádky Divadlo Plyšového Medvídka a Námořnickou pohádku přivezou Klauni Hubert a Olina. Nepřijdou zkrátka ani malí milovníci soutěží s hledáním pokladu a ti, kteří rádi tvoří a hrají si. „Odpoledne nás čeká především hudebním program, jenž zpříjemní atmosféru plnou workshopů,“ dodal Procházka s tím, že ve stejný den to rozjede kapela OKAP, Divadlo Point svým tradičním Rozsvěcením světel zahájí svou 20. sezónu. „Festival zakončíme v neděli 8. září dopoledne přehlídkou vytvořených prací a promítáním filmů pro děti a mládež z historie filmových táborů v Sobotíně a #Tábor bude,“ uzavřel Aleš Procházka. Akce probíhá za podpory statutárního města Prostějova.