I  letos je v programu prostějovského kulturního léta zařazeno divadelní představení. Po loňské Manon Lescaut a předloňském Podskalákovi se letos můžeme těšit na další hru z repertoáru Moravského divadla Olomouc. Do Prostějova 27. srpna přiveze komedii Když se zhasne.

 

„Koupila jsem Ti krásný dárek, pozemek na měsíci, abys měl kam jezdit na víkendy.“ Tuto větu, vyřčenou s obrovskou dávkou sarkasmu, stejně jako mnoho dalších podobně peprných, uslyšíte v komedii, kterou Moravské divadlo hraje už 12 let, v podstatě po celou hodinu a půl. Dějová linka je poměrně banální, leč geniální. Jedná se o dva manželské páry, které se vzájemně přátelí a tráví spolu volný čas. Artur, vysokoškolský profesor historie a jeho manželka Imelda, zabývající se okultními vědami. Naproti nim Nina, ambiciózní žena vedoucí vlastní podnik, italskou restauraci a její manžel Trevor, lékař – gynekolog. Jsou v manželství šest let a přesně tak dlouho jsou nešťastní a chtějí to vyřešit rozvodem. Háček je však v předmanželské smlouvě. Ten, kdo zažádá první o rozvod, přijde o všechen majetek. Proto Nina i Trevor spřádají plán, jak toho druhého nachytat při nevěře a tím jmění získat. K tomu využijí své dva přátele Artura a Imeldu, kteří mají na vánočním večírku svést partnerské protějšky.

Spoluautorem představení je Roman Vencl, který se zároveň ujal režie. Muž, jenž je zároveň uměleckým šéfem činohry, je nesmírně talentovaný herec. Prostějovští diváci se o tom mohli přesvědčit třeba v klasické hře Sluha dvou pánů,  kde skvěle hraje sluhu Truffaldina, roli, kterou proslavil Miroslav Donutil.

„Komedie má na svém kontě přes sto vyprodaných repríz a divácký zájem o ni stále neuvadá. Když se zhasne je evergreenem a dnes už i komediální klasikou olomoucké činoherního souboru. I proto jsme ho pro letošní rok vybrali,“ uvedla 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

V případě nepříznivého počasí bude představení přesunuto do Městského divadla Prostějov. Začne v 19 hodin.