V rámci nedávného prostějovského festivalu Dřevosochání vytvořili Jaroslav Trnečka, Radek Kaprál a Ondřej Procházka tři dřevěné skulptury. Díla inspirovaná básněmi prostějovského rodáka Jiřího Wolkera už zaujala místo v Mládkových sadech. Jsou to námořník, brouk a list.

 

Festival Dřevosochání je další z akcí, jimiž město skládá hold básníkovi, který zesnul před sto lety. „Řezbářům jsme předložili výběr Wolkerových básní, které by mohly být inspirací pro jejich sochy. Jaroslav Trnečka si vybral Baladu o námořníku, Radek Kaprál Poštovní schránku a Ondřej Procházka Hřbitov," vysvětlila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, jež obnovení festivalu iniciovala. 

S řezbáři se organizátoři následně setkali právě v Mládkových sadech, kde umělci představili návrhy svých děl a  vybrali nejvhodnější umístění soch. Vybraná místa byla následně konzultována s  autorem parku.

Pohled na skulptury tak přináší potěchu všem, kteří sady navštíví. A nejen to. Zatímco brouk je čistě estetickým dílem, námořník slouží jako lavička. Velký list zase lze použít k opalování, snění či pozorování denní i noční oblohy.  

Tabulky se jmény autorů a děl budou instalovány v nejbližších dnech.