Pijeme s láskou! Právě tento slogan společně s půllitrem piva prostřeleným Amorovým šípem zdobil tričko nejednoho návštěvníka druhého ročníku Pivních slavností, které se konaly uplynulou sobotu 17. srpna v areálu kempu Žralok u Podhradského rybníka v Plumlově. Dorazila na ni necelá tisícovka návštěvníků, kteří mohli ochutnávat piva hned ze 14 pivovarů.  

 

Nápad pořádat plumlovské Pivní slavnosti vznikl spontánně v průběhu loňského roku. První ročník se vydařil, a tak se pořádající Spolek Plumlovských nadšenců rozhodl založit novou tradici. Pro jeho členy z řad dobrovolníků však bylo náročné podílet se v srpnu rovněž na organizaci zajetého Pohádkového lesa, který vyžadoval nasazení velkého množství lidí do rolí pohádkových postav. Dopadlo to nakonec tak, že se Pohádkový les, kam pravidelně mířily stovky dětí, letos poprvé od roku 2011 konat nebude.

Návštěvnost druhého ročníku Pivních slavností byla srovnatelná s předchozím rokem. „Letos jsme měli na přípravu více času. Vše nám nakonec částečně zkomplikovaly poměrně děsivé předpovědi meteorologů, stejně jako to, že ve stejný den se v Olomouci konal velký hudební festival Rock Flow,“ srovnal prezident Spolku Plumlovských nadšenců Marek Otruba. 

Málokdo ví, že Knedlo vepřo zelo se stalo národním pokrmem hlavně díky tomu, že se k němu dobře pije pivo. Podobně hudební dramaturgie slavností byla postavena na šestici kapel hrajících melodický rock, jejichž posluchači mají k tomuto nápoji rovněž více než kladný vztah. V tomto ohledu přece jen vynikala skupina Alkehol, která od počátku své kariéry jako jeden muž tvrdí, že „chlast je slast“. „Kapely na podobné akce se i s ročním předstihem shánějí velice špatně. Například Bastard tu hraje díky tomu, že jeho manažerka je manželkou zpěváka kapely Traktor, která nám tu už hrála,“ vysvětlil Marek Otruba, jenž byl za těchto okolností moc rád, že pozvání přijal právě populární Alkehol. „Bohužel hraje až jako poslední hodinu před půlnocí, protože dnes už vystupoval na festivalu v Ostravě. Ale třeba Stracené ráj hrál dneska nejen u nás, ale také na hodech v Kralicích a vše zakončil na akci v Městečku Trnávka,“ prozradil Marek Otruba.

Kromě muziky se vše točilo právě kolem piva. Tento nápoj zde prodávalo hned 14 pivovarů. „Většinou se jedná o menší výrobce z okolí. Máme tu Velkoravský pivovar z Rakové, Axiom a Pivní Nebe z Prostějova, Twinberg z Olomouce, Twarg z Velké Bystřice a další z blízkého okolí. Asi nejvzdálenější pivovar je Rampušák z Dobrušky,“ představil Otruba alespoň některé z tvůrců pivních lahůdek.

Tentokrát na akci nechyběly ani soutěže, muži i ženy se utkali v Pivním trojboji, který prověřil nejen jejich „splávek“ při pití půllitru na čas, ale také rychlost při kličkování v pivním slalomu a sílu při zvedání pivního sudu. Atraktivním překvapením byl i stylově nasvícený plumlovský zámek. „Příští rok by se Pivní slavnosti měly konat zase,“ uzavřel Marek Otruba, jenž má z pozice plumlovského místostarosty rovněž na starosti celoroční dění v kempu Žralok. V něm by další velkou akcí měl být Sraz vozidel ČSSR, který se bude konat v polovině září.