Čtvrteční podvečer na prostějovském hlavním náměstí patřil módě. Tradiční přehlídka, která je již několik let součástí „kulturního léta“, tentokrát nabídla i návrat do doby, když žil Jiří Wolker. Na své si ale přišli i milovníci každodenní módy, dámy se zhlížely ve svatebních a společenských šatech, pánové v krásných manekýnách, jež předváděly spodní prádlo a plavky. Zážitek umocnilo i vystoupení muzikanta, zpěváka a herce Radim Schwaba.

S kostýmy Jitky Kastnerové se diváci na úvod přesunuli do doby, kdy žil básník Jiří Wolker. Jitka Kastnerová nevystudovala žádnou textilní školu, šít  se učila téměř sama, jen některé postupy odpozorovala od své maminky. Už patnáct let se věnuje ručnímu šití věrných historických kostýmů, v nichž i sama vystupuje. Jak říká, nejdříve šila šaty z období renesance, postupně se dostala i ke středověkému stylu. Jako postava komorné se zapojila do projektu Rekonstrukce středověkého panovnického dvora hradecké královny Alžběty Richenzy. „Natolik mě to začalo inspirovat, že jsem se odhodlala šít i z dalších historických období. Dnes jsem schopná ušít šaty od středověku až do současnosti,“ popsala Kastnerová.

„Paní Jitku jsme oslovili s prosbou přehlídky oděvů, které se nosily v době, kdy žil Jiří Wolker. Povedlo se, a tak jsme mohli nabídnout další střípek do skládačky letošního roku věnovaného stému výročí básníkova úmrtí," uvedla pro Večerník 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová, jež se na pódiu ukázala i v roli modelky.

K vidění byly modely prostějovských firem RV Fashion style, Magnolia móda, Spodní prádlo Marcela Hlobilová a XOXO. Boty doplnila firma Boty Jana, brýle tradičně Optika Wagner.

Velký ohlas měla přehlídka modelů Svatebního salonu MARILYN, který letos slaví patnácté výročí. Majitelka Katka Čermáková opět obecenstvu nabídla pestrou směsici modelů, z nichž si mohl vybrat každý. „Bylo to sice náročné, ale zvládly jsme to. Jsem velice šťastná nejen za fakt, že přehlídka a ohlas na ni byly skvělé, ale i na skutečnost, že se z mých děvčat, která předvádí, staly kamarádky a přítelkyně. Proto i v zákulisí panovala úžasná nálada, za niž jsem moc vděčná. Navíc jako každý rok nabudu přesvědčení, že lepší už to nemůže být – no a pak začnu plánovat a zase postoupíme o level výš,“ konstatovala spokojeně. Jak dodala, děkuje všem, kteří se na přehlídce podíleli, zejména pak modelkám, jež v civilu vůbec modelkami nejsou a mají svá civilní zaměstnání. „Jsme tady s kamarádkami každý rok, tohle si nemůžeme nechat ujít. Jak jsem koukala, klidně bych se kvůli šatům i znovu vdala. Kamarádka pravila, že jí by se líbilo vrátit čas a žít za první republiky. Samozřejmě že kvůli oblečení,“ smála se jedna z nadšených divaček.