Jednou z posledních akcí programu letošního Prostějovského léta bylo v úterý  divadelní představení pod širým nebem. Už potřetí se dějištěm staly Kolářovy sady, kam pořadatelé opět pozvali herce Moravského divadla Olomouc. Ti tentokrát z bohatého šuplíku repertoáru vytáhli skvělou komedii  Když se zhasne.  Zcela zaplněné prostranství u hvězdárny, stejně  jako ovace, kterými diváci děkovali za zážitek, byly znamením, že výběr klapl na jedničku.

Komedie, která se v repertoáru Moravského divadla drží už od roku 2012, má na svém kontě už přes sto vyprodaných repríz. Napsali ji rukou společnou dva z hlavních protagonistů, kteří se představili i prostějovskému publiku, Michaela Doleželová a Roman Vencl. Skvěle jim sekundovali Jan Ťoupalík a Vendula Nováková. „Já přišla hlavně kvůli chlapům. Tedy herce myslím. Oba jsem viděla ve Sluhovi dvou pánů a byla jsem naprosto nadšena. Stejně, jako jsem dnes. A pan Vencl je navíc skutečný všeuměl,“ netajila se obdivem k herci, scénáristovi, režisérovi, autorovi řady divadelních her a v neposlední řadě uměleckému šéfovi činohry  Zdena Vařeková.

Pořadatelé se v roce 2021 se s Moravským divadlem dohodli na klasice - operetě Noc na Karlštejně. Ta byla nastudována podle stejnojmenného filmu, který v roce 1973 natočil Zdeněk Podskalský na motivy divadelní hry Jaroslava Vrchlického. O rok později to byl Podskalák, který připomíná řadu zlidovělých písní Karla Hašlera. Vloni přijeli s okouzlující, svůdnou, marnotratnou a nešťastnou Manon Lescaut, jedinečným a dojemným příběhem ve skvělém podání.

Stejně jako publikum byla potěšena první náměstkyně primátora Milada Sokolová, která kdysi s nápadem divadla pod otevřeným nebem přišla: „Do čtvrtice jsme zvolili komedii, o které si troufám tvrdit, že publikum rozhodně nezklamala.“

Salvy smíchu i velké ovace, které představení doprovázely, byly dostatečným dokladem úspěchu představení, které je evergreenem a dnes už i komediální klasikou olomouckého činoherního souboru.