Pokud chcete vidět velké množství zajímavých zvířat, nemusíte nutně do lesa i do zoo. Ideální příležitost k tomu nabízí také výstavy drobného zvířectva. Druhý srpnový víkend se v areálu za Kružíkovou ulicí v Konici konala 63. výstavakrálíků, drůbeže, holubů, exotického ptactva a pavouků.

Vystaveno bylo zhruba 450 zvířat, která během dvou dnů vidělo přes šest set platících návštěvníků. Děti měly vstup zdarma.

Hlavním cílem práce chovatelů je zachování genofondů jednotlivých plemen. Na výstavách, kde se setkávají, pak odborníci hodnotí jednotlivá zvířata a za to dostávají chovatelé ocenění v podobě čestných cen. V Konici bylo rozdáno velké množství cen za králíky, holuby i drůbež. Oceněn pohárem byl také nejlepší mladý chovatel Karel Zajíček. Vítězem celé výstavy se stal Lubomír Páleník z Konice, jenž získal nejvyšší počet bodů za oceněná zvířata. „Vystaveno bylo i několik ojediněle chovaných druhů králíků jako např. zakrslý tříslový černý, zakrslý havanovitý nebo holandský havanovitý,“ vypíchl předseda pořádajícího konického ČSCH Jakub Páleník. Nad akcí převzal záštitu ministr zemědělství Marek Výborný. Pro návštěvníky bylo připraveno bohaté občerstvení i tombola, pro děti skákací hrad zapůjčený od Mikroregionu Konicko a malování na obličej. „Děkuje všem podporovatelům, vystavovatelům a návštěvníkům za podporu a těšíme se, že se příští rok ve stejném termínu v Konici opět shledáme,“ uzavřel Jakub Páleník.