Kdo má rád kvalitní klasickou hudbu, ten za ní nemusí jezdit až do pražského Rudolfina. Muzika v podání těch nejlepších současných interpretů bývá pravidelně ke slyšení také v sále konického zámku, který navíc vyniká výbornou akustikou. Poprvé po prázdninách se zde lidé setkali uplynulou středu 25. září během zahajovacího koncertu nové sezóny Kruhu přátel hudby. 

 

 Do Konice tentokrát s Barokním recitálem dorazil přední představitel české violoncellové školy Jan Škrdlík, jenž už v roce 1991 obdržel prémii Českého hudebního fondu za propagaci českých děl v zahraničí. Od té doby zdomácněl na řadě koncertních pódií nejen v Evropě, ale i v zámoří. Na cembalo jej doprovodila Žaneta Bartová, která se mimo jiné v Amsterdamu věnovala hře na historické hudební nástroje pod vedením slavného bachovského interpreta Jacques van Oortmerssena a zároveň absolvovala řadu mistrovských kurzů světových varhaníků.

Oba hudebníci posluchače prostřednictvím virtuózních skladeb přenesli do období baroka plného dramatických kontrastů nejlépe zachycujících přírodní mystéria, která v lidech odnepaměti vzbuzovala vášeň, obavy, ale i radost. „Zahajovací koncert byl úžasný. Už nyní se všichni mohou těšit na další skvělý koncert, jímž tentokrát bude kytarový recitál pana profesora Štěpána Raka,“ pozvala všechny na čtvrtek 17. října do konického zámku neúnavná organizátorka těchto setkání Ludmila Kopečná Nedomanská.

Kromě fenomenálního Štěpána Raka se pravidelní hosté v rámci koncertů Kruhu přátel hudby už nyní mohou těšit také na klavírní recitál Matyáše Nováka, který v devatenácti debutoval v Carnegie Hall, vánoční koncert dam spojených do uskupením Musica Dolce Vita, svatoštěpánský koncert v konickém kostele, koncert nazvaný Kouzlo fagotu, oblíbené Čtvero ročních období zahrané na akordeon, houslové krasavice z Fashion strings a konečně i setkání magického klarinetu s klavírem.