Divadelní představení České nebe bylo hlavním tahákem nedávných svatováclavských hodů. Do sportovně relaxačního centra ho v neděli  29. září přivezla Divadelní společnost Větřák z nedalekého Pivína. Klasika z dílny Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka řádně polechtala bránice diváků, kteří nešetřili potleskem. 

 

Pivínský Větřák má za sebou již několik her z repertoáru výše zmíněných pánů. Úplně první bylo v roce 2004 Dobytí severního pólu, o tři roky později následovalo představení Záskok – Vlasta. Třetí hrou byla Vražda v salonním coupé a zatím poslední České nebe. To na jeviště přivedlo řadu zajímavých postav od praotce Čecha přes svatého Václava po Jana Ámose Komenského. Svěrák se Smoljakem do ní opět neopomněli implantovat, byť jen slovně, génia Járu Cimrmana, který by se býval stal českým králem. Mělo to ovšem jednu vadu – v době jednání nebeské komise byl ještě živ, i když nezdráv.

„S Českým nebem jsme se mimo jiné představili v roce 2023 v Praze, kde jsme odehráli představení v divadle Rokoko. To jsme si pro tuto příležitost pronajali a, světe, div se, na naše představení přišlo 125 diváků, což byly dvě třetiny kapacity sálu. Navíc nás obecenstvo vyhecovalo k velkému výkonu a odměnilo aplausem ve stoje,“ podotkl současný prezident Větřáku Václav Horák.

Ani obecenstvo v Nezamyslicích nešetřilo potleskem. Aby také ne, i zde sklidila hra salvy smíchu. „Je to parádní pohled do české historie, byť okem skvělých humoristů. Užili jsme si to, herci byli skvělí, stejně jako představení,“ netajila se jedna z divaček.