Byl jednou z klíčových postav celého sobotního programu. Vždyť kdo by si dokázal představit prostějovský masopust bez Jaroslava Nitky, který tradičně vystupuje v roli řezníka Krkovičky. Nejenže pomáhal s organizací masopustní veselice, ale sám se podílel na vytahování pašíka Vladimíra na háky, na přípravě tlačenky, jitrnic, jelit a byl nedílnou součástí při vaření zabijačkové polévky. V tom spěchu pak ještě stihl Večerníku poskytnout exkluzivní rozhovor.
* Pane řezníku Krkovičko, proč masopustní prase dostalo jméno Vladimír? Podle Putina?
„Pojmenování není v těchto dnech náhodné, ale já bych to raději nechal bez komentáře. Ale sám jste si vlastně odpověděl...“
* Jak jste se těšil na masopust v Prostějově? Vloni tato veselice kvůli koronaviru absentovala...
„Samozřejmě jsme se z agentury Gryff těšili všichni, už z toho důvodu, že vloni jsme tady nebyli. Nám všem setkání s Prostějovany moc chybělo, stejně tak s maskami i zabijačkou, která k masopustní veselici neodmyslitelně patří. A k tomu všemu tady nechybí usměvavé tváře všech lidí, kteří se po dlouhé době mohli sejít bez toho, že by museli dodržovat nějaká opatření či omezení. Prostě paráda. A já věřím, že jsme se na sebe těšili navzájem.“
* Co všechno z pašíka Vladímíra dokážete ukuchtit?
„Pochoutky budou dnes zcela tradiční, stejně jako se to děje v našich krásných krajích země české a moravské. To znamená, že dnes připravujeme tlačenku, jitrnice, jelítka a pochopitelně i klasickou zabijačkovou polévku. Samozřejmě se někde při zabijačce dělá třeba i paštika, klobásky či ovar nebo plněná sekaná. My se ale dnes soustředíme jen na to, co jsem vyjmenoval.“
* Na zabijačkovou polévku existují desítky receptů. Jaký je ten váš?
„Netroufl bych si v žádném případě říct, že právě můj recept na zabijačkovou polévku je ten nejlepší, s jakým se můžete setkat. To by znělo příliš domýšlivě. My tady nepředvádíme ani staročeskou nebo moravskou zabijačkovou polévku, ale slezskou. Jsme totiž z tohoto kraje. Děláme klasickou krevní zalévanou a zahuštěnou polévku s kroupami. A samozřejmě černou a bez kořenové zeleniny. My se pak omezujeme na tradiční okořenění polévky majoránkou, česnekem, solí a pepřem.“
* Proč se v některých krajích říká této polévce prdelačka?
„Souvisí to s hlubokou a dávnou historií. Tento název nijak nesouvisí s dehonestujícím slovem znázorňujícím zadní část lidského nebo vepřového těla. (směje se) Ale spíše souvisí se zažívacími potížemi, které po tak dlouhé době hladovění nastaly po nacpání se toho všeho mastného při zabijačkových hodech. Takto to alespoň vysvětlují historické prameny z tradic našich předků.“
* Jste spokojen s návštěvností masopustu?
„Navýsost! Prostějované, to je lid ztepilý, dobře stavěný a živený. A rádi hodují a baví se. Věřil jsem, že dorazí hodně lidí.“