Do krajských voleb vstupuje hnutí SPD stejně jako před čtyřmi lety s lídrem kandidátky Radimem Fialou, který by se chtěl ucházet o pozici hejtmana Olomouckého kraje. Rodák z Prostějova zastává aktuálně poslanecký mandát a je krajským zastupitelem. Co by v následujícím volebním období chtěl změnit?

* Kampaň SPD vyvolala pořádnou kontroverzi. Policie zahájila dokonce trestní řízení kvůli vašim plakátům s „chirurgem z dovozu“. Čeho tím chcete docílit?

„Kampaň SPD obecně upozorňuje na věci, které se skutečně dějí a za které je zodpovědný aktuální establishment včetně asociální vlády Pětikoalice, která přijala Migrační pakt. Kvůli tomu nám hrozí, že nám sem Brusel pošle až 30 000 afrických a muslimských migrantů ročně. Hysterický Jiří Pospíšil z TOP 09 chce pravdu zakrývat a zastrašovat trestními postihy. Pokud bude SPD ve vládě, přinutíme naše partnery, abychom Migrační pakt jednoznačně nedodržovali. Je to takový zásah do národní svébytnosti, že větší si lze stěží představit. Přijmout proti své vůli vysoce problémové cizince nebo „za trest“ platit, tedy jednat v obou variantách proti zájmům vlastních občanů, je bruselský diktát. Jsme-li samostatný stát, na naše území ani na peníze z našeho rozpočtu nemá nikdo nárok. Migrantské násilí je enormní. Šokoval nás nedávný útok nožem v německém Solingenu, kde zemřeli 3 lidé nebo chladnokrevné pobodání 11 dětí v britském Southportu, kde také 3 zemřely. Myslíte, že nás se to netýká? Vzpomeňme na znásilnění u Litoměřic, kde mladou dívku zneužil africký migrant, který se sem zatoulal kvůli otevřeným hranicím z Německa. Nebo na pokus o dvě vraždy a znásilnění afghánským migrantem, kdy během silvestrovské noci útočník jednu z žen dokonce pobodal. Nebo na otřesné znásilnění Afričanem v pražských Letenských sadech loni v červnu. Vzpomeňme také na dvanáctiletou Francouzku Lolu Daviet, znásilněnou, umučenou, rozřezanou a nacpanou do bedny gangem migrantů. Nebo na desetiletou Švédku Lunu, která byla během cesty domů ze školy znásilněna a zmlácena migrantem a nyní je na invalidním vozíku s doživotním zdravotním postižením. Zmiňuji to proto, abychom si uvědomili, že zpackanou migrační politikou skutečně trpí lidé a není tu zkrátka možné nechávat prostor narcistním exhibicím progresivistických elitářů z Prahy, kteří ve svých pohodlně izolovaných společenských bublinách tuto realitu nepoznají a nemusí se jí tedy obávat. Případů je strašně moc. Pamatujme na teroristické útoky a jejich oběti v Nice, Berlíně, Manchesteru nebo Barceloně. Nechceme to tu. Každý nový příchozí znamená prostě problém, který neumí Evropa zvládat.“

* Další váš plakát, který vyvolal pozornost, je ten s romskými dětmi, které mají v ústech cigarety. Trestní oznámení podávají zástupci aktivistických skupin. Není to podle reakcí přehnané?

„Ani trochu. Musíte problém pojmenovat, abyste ho mohli řešit. A nepřizpůsobiví spoluobčané jsou neřešeným a zvětšujícím se problémem naší země. Charakterizují je špatné sousedské vztahy a hygiena, nezájem o vzdělání a práci, vysoká kriminalita a zneužívání sociálního systému. Pojem ‚nepřizpůsobivý‘ nemá etnickou definici. Může jím být bílý feťák, romský zloděj nebo ukrajinský pasák. My máme v SPD i romské členy a zastupitele, kteří s námi souhlasí. Aktivističtí žrouti dotací nezastupují celou jejich komunitu a ozývají se jen, když se jim to hodí. Když nepřizpůsobiví někoho v přesile zmlátí tak jako nedávno například ve Šternberku nebo Karviné, jsou zticha. Vláda Pětikoalice dopouští tragickou a nebezpečnou zradu všech slušných lidí, když podporuje, aby byly výsledky společenské produktivity paraziticky uzurpovány nepřizpůsobivými a rozmazluje je všemi možnými dávkami, zatímco pracující nebo důchodci dřou bídu s nouzí. Chceme podmínit výplatu sociálních dávek dodržováním školní docházky. Navrhujeme také Zákon o ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, jehož součástí bude konec ustupování a obnovení pořádku. Sociální politika má podporovat lidi v opravdové nouzi, pracovní výkony a jejich oceňování. Jsme proti všem snahám o zpoplatňování zdravotnictví či školství, navyšování věku odchodu do důchodu a zpomalování růstu penzí. SPD ale podporuje, aby pomoc směřovala těm, kteří pracují, poctivě platí daně, vychovávají děti a dbají o své okolí. Pokud někdo uklouzne, podáme mu pomocnou ruku. A lidé, kteří celý život pracují, musí dostat spravedlivý důchod, na který se mohou těšit. Musíme ale přestat platit pohodlný život těch, pro které je zneužívání sociálního systému prostředkem k asociálnímu životu.“

* V kampani si všímáte také drahých potravin. Vláda se ve svých výstupech chlubí dobrými výsledky. Premiér Petr Fiala na mezinárodním agrosalonu Země živitelka řekl, že ceny potravin výrazně klesly. Je to podle vás oprávněné hodnocení?

„To je vyloženě směšné. Ceny potravin stouply za poslední tři roky o zhruba 35–50 procent a chlubit se tím, že za takového nárůstu teď klesnou o 1-3 procenta, je přece zcela mimo realitu běžného českého spotřebitele. To zásadní, co už pan premiér ze svého chvástání pochopitelně vynechává je, že vzhledem ke kupní síle se potraviny lidem za trvání pětikoaliční vlády výrazně zdražily, a to včetně potravin základních. Recepty na snížení jsou přesně ty kroky, které vláda nikdy neudělá. Redukce všech věcí nařízených Green Dealem, které zvyšují zemědělcům náklady a ti je pak musí přenášet do cen. Stále máme vysoké ceny energií, což je jeden z nejpodstatnějších vstupů, co se týče potravin. Stále máme nadprůměrně vysokou sníženou sazbu DPH 12 procent. Tato sazba se ve většině ostatních evropských zemí pohybuje mezi 5–7 procenty. Velice opomíjená věc je, že největší marže má obchod, to znamená konglomerát obchodních korporací, které nejsou v českých rukách. Jejich vysoké marže doposud žádná vláda ani ministr zemědělství žádným způsobem nenarušili, přestože máme k dispozici Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a Zákon o významné tržní síle, což jsou nástroje, pomocí kterých lze na tyto nadnárodní korporace vyvíjet tlak. Tak by se daly snížit ceny potravin pro lidi. To by se ovšem náš stát musel celkově přestat chovat jako kolonie, a to je zase něco, co za vlády Pětikoalice nelze očekávat ani ve snu.“

* Zmínil jste drahé energie. I na tento problém poukazuje vaše kampaň velmi sugestivním způsobem, vizuálem malé holčičky trpící zimou. Jakým způsobem hodnotit postupy vlády v energetické politice?

„Ten plakát je narážka na slova paní Pekarové-Adamové, která doporučila trpícím, pro které jsou ceny energií drahé, ať v zimě nosí více svetrů. Ona sama děti nemá, takže si nedovede představit, jak moc se tato situace dotýká těch nejzranitelnějších. Energetická politika vlády celkově je determinovaná tím, že česká energetická soustava je výrazně provázaná s německou, která má naprosto jiné zdroje. Poslední jaderná elektrárna v Německu byla uzavřena v minulém roce. To znamená, že Německo vyrábí z obnovitelných zdrojů, kdežto my z jádra. Tak se Němci ze situace, kdy byli velkým exportérem elektřiny, stávají naopak dovozcem, mimo jiné i od nás, ovšem poté například přes lipskou burzu zpětně vytváří tlak na ceny u nás. Stručně řečeno, na německou zelenost doplácíme ve finálních cenách pro naše spotřebitele. Fialova vláda se s tím nesnaží nic dělat a jakkoli Čechům ulehčit, protože se zkrátka bojí udělat něco, co by i jen maličko mohlo podráždit bruselskou byrokracii. Druhá věc je potom od počátku špatný výběr dodavatele pro nový blok elektrárny v Dukovanech, kde byla vybrána korejská státní firma, ačkoli se dlouho ví, že tato firma nemá licenci pro výstavbu jaderných reaktorů mimo Koreu, na což upozornila v minulých dnech i společnost Westinghouse, která podává nový podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Je tedy velké nebezpečí, že už na samém počátku bude celý projekt narušený, zpomalený nebo nebude realizovaný vůbec. Vláda také provádí ukončování provozu uhelných a tepelných elektráren na příkaz Bruselu bez jasného plánu, na co se uhlí transformuje a z čeho budeme tedy energii brát. To je obrovsky nezodpovědný a neohleduplný přístup. Zkrátka celou energetickou politiku provádí značně nešikovně, ostatně podobně jako například digitalizaci stavebního řízení. Máme zkrátka vládu diletantů a nedá se od ní čekat nic moc osvěžujícího.

* Jak víme, elektrickou energii obchodujeme přes lipskou burzu. Co by tedy SPD navrhovala, aby snížila ceny elektrické energie?

„Především zmíněnou burzu bezprostředně opustit, obchodovat na ní pouze přebytky elektrické energie, které nejsou zobchodovány na území ČR. A zastropovat ceny. Není důvod, aby české domácnosti a podniky platily za elektřinu vyrobenou na českém území českými firmami ceny, které se tvoří v zahraničí a blíží se několikanásobku. Je potřeba rázných kroků, jinak dojde k nevratným škodám v průmyslu a ožebračení lidí.“

* S tím tedy souvisí vysoké ceny celkově. Kritizujete vládní projekt „Deštník proti drahotě“. Jak se tedy s problémem vypořádat?

„Vládní Deštník proti drahotě je spíš pořádný cedník, vysavač našich kapes a hůl na sociálně potřebné. Střední třídu většina dávek míjí a u stěžejního příspěvku na bydlení se lidé stále „topí“ v záplavě formulářů. Kvůli záměrné nepřehlednosti se pomoc dostane jen ke zlomku těch, kdo na ni mají nárok. Zkrátka pětikoalice neumí nic dělat systémově, pouze lepí ad-hoc řešení bez koncepce naprosto za pochodu a zcela zoufale. Chce-li vláda skutečně ochránit lidi před drahotou, pak musí vytvářet celkové lepší podmínky pro život, práci a podnikání a neklást lidem překážky. SPD navrhuje likvidovat deficity státního rozpočtu, protože každý takový rozpočet je proinflační. Místo toho si Fialova vláda půjčuje a zadlužuje naše děti, aby mohla dávat zbraně Ukrajině. SPD hodlá pomocí finanční správy zakleknout cizí nadnárodní korporace, které na drahotě vydělávají a vyvádí odtud až 600 miliard korun zisku ročně pryč! Musíme snížit daně, aby čeští podnikatelé mohli prosperovat a potřebujeme obnovit mzdový konflikt, abychom prosadili důstojnou mzdu pro české pracující. Pětikoaliční vládě to asi nedochází, ale jen když občan nějaké peníze má, tak je taky může utrácet a pomáhat tak ekonomice k rozvoji.“

* Kritizujete také čerstvě schválenou korespondenční volbu. Ve sněmovně jste ji označil za protiústavní krok. Proč se jí obáváte?

„Korespondenční hlasování neumožňuje volební akt za plentou, čímž fakticky je v rozporu s ústavním právem na tajnou volbu. Posiluje tak nedůvěru v celý systém. Není totiž zaručen transparentní způsob jak hlasování, tak sčítání, při kterém bude chybět kontrola zástupců politických stran přítomných ve volební komisi. Za daných okolností má jasný cíl ovlivnit volby ve prospěch vládní pětikoalice. U nových voličů žijících v zahraničí, kteří nejsou přímo zasaženi dopady asociální vládní politiky a informace čerpají převážně ze zaujatých mainstreamových médií, mají strany pětikoalice výrazně vyšší podporu než u lidí doma, kteří vládní neumětelství pociťují na vlastní kůži. Síť možností pro krajany v zahraničí by navíc šla rozšířit i jinými způsoby tak, aby šlo hlasovat přímo u volební urny (například využít honorárních konzulátů nebo kancelář Czech Trade nebo Czech Invest) a vyhnuli jsme se tak znevěrohodnění výsledku. Pokud občané přestanou věřit volebním výsledkům, legitimita vítěze voleb bude tak jako tak zpochybněna a společnost může sklouznout k většímu chaosu.“

* Blíží se krajské volby, Vy sám kandidujete na hejtmana Olomouckého kraje. Jaké jsou Vaše priority na této úrovni?

„Chceme, aby byl Olomoucký kraj místem, kde se bude lidem dobře žít, pracovat a vychovávat děti. To znamená kromě zvýšení rodičovského příspěvku prioritně podporovat iniciativy dostupného bydlení a dostatku pracovních příležitostí. Velice důležité je pro nás také zpřístupnění zdravotní péče. Není možné, aby například dojezdová vzdálenost na dětskou pohotovost byla tak velká, jako je nyní. Zároveň zdravotní péče musí být v celém kraji dostupná na stejné úrovni. Nalezneme finance na zkvalitnění dopravní infrastruktury a vymeteme z politiky pětikoaliční klientelismus a korupci. Jednoznačně budeme řešit také zmíněný problém s nepřizpůsobivými, protože situace například ve Šternberku nebo Přerově je vyloženě kritická.“