Velké přesuny se po sezóně 2023/2024 udály v klubu FBC Playmakers Prostějov na trenérských pozicích. Někteří trenéři skončili, další se přesunuli k jiným týmům. A někteří budou u Playmakerů trénovat poprvé. Příkladem je Dan Miczek. Někdejší skvělý střelec a velice platný člen přesilovkových formací před necelým rokem zakončil hráčskou kariéru. Nyní Playmakerům pomůže v nové roli, roli trenéra mužského "A" týmu. Jaké jsou jeho představy o vedení mužstva? Jaké má cíle? Na to odpovídal kouč mužů jen před startem nového ročníku.

 

* Dane, nedávno jsi se stal trenérem Áčka. Jak se tvůj přesun k "A" týmu zrodil?

"Má hráčská kariéra je již z důvodu mnohých zranění u konce, a tak nastal čas přesunout se z hřiště na lavičku. Prostějovský tým je pro mě srdcová záležitost, jako hráč jsem zde strávil skoro 20 let. Nabídku na trénování "A" týmu jsem nečekal, ale přijal ji jako výzvu a závazek. Můj první záměr byla práce s mládeží, ale vedení Playmakers představilo možnost vedení prvního týmu, což se neodmítá, a na nadcházející sezónu se velmi těším."

* Jaké jsou tvé cíle s týmem pro další sezónu?

"Prvním a hlavním cílem je stabilizace hráčského kádru, zapojení hráčů z dorostu a ''B'' týmu tak, aby nabrali zkušenosti, a v budoucnu byli oporami prostějovského florbalu. Co se týče umístění bych nechtěl spekulovat, ale určitě chceme po skončení sezóny držet místo v horní polovině tabulky."

Mužstvo v minulé sezóně doplácelo i na slabší docházku na tréninky. Jak to chceš změnit?

"Nejdůležitější je motivace hráčů, komunikace v týmu, kvalitní tréninky, více taktiky a rozborů a moderní styl florbalu, to je to, co chci týmu předat."

Na čem se podle tebe dá s aktuálním týmem stavět? Co bys naopak zlepšil?

"Na konci loňské sezóny jsem měl tu možnost na lavičce několik zápasů sledovat v pozici asistenta, trenéra a hráče Víťy Krajči, a je určitě na čem pracovat, a to především na kompaktnosti jednotlivých pětek, zlepšení přesilových her a herních činností v obranné fázi. Stavět budeme jak na zkušenostech bratří Boudou a starších hráčů, tak na dravosti mladých. Skloubit vše samozřejmě nebude jednoduché, ale pokusíme se pro to udělat maximum."

V minulosti jsi už trénoval. Jaké týmy jsi vedl?

"V dávné minulosti jsem vedl florbalový tým VUT Brno ženy, který absolvoval v rámci zápolení vysokých škol několik univerzitních mistrovství ČR. Nyní se přesouvám od trénovaní ženského fotbalového týmu žen Brušperku právě zpět do Prostějova."

Co ti tehdejší trenérské zkušenosti daly? Máš přímo nějakou svou trenérskou filozofii?

"Koučování ženských kolektivů je velká škola, trenér musí být spíše psycholog a k tomu velmi trpělivý. U florbalu bych chtěl těžit s dlouholetých zkušeností a střeleckých dovedností, které se pokusím nynějších hráčku prostějovského florbalu předat. V mém tréninkovém plánu jsou další novinky jako trénink s fyzio koučem, taktický trénink s asistentem trenéra extraligových Vítkovic a další."

Na závěr bych se pak rád vrátil k budoucnosti: jak nyní vidíš budoucnost FBC Playmakers Prostějov?

"Členská základna je nejvyšší v historii klubu, což mě moc těší, a doufám, že to takto bude pokračovat i v budoucnu, věřím i návrat "A" týmu do vyšších lig, ale nebudeme předbíhat…"