Každý pátek a sobotu by obyvatelé Olomoucké ulice raději spali někde jinde než doma... Během posledního půl roku se v uvedené dny staly noční hodiny v této lokalitě pro mnohé doslova utrpením. Rozkopané popelnice, vyvrácené značky, bouchání na dveře i okna, zvonění na zvonky a v neposlední řadě opilecké rvačky. To je totiž běžný obrázek současných pátečních a sobotních nocí uvedené prostějovské lokality. Obyvatelé tak stále více zahrnují magistrát stížnostmi, přičemž většina lidí toto rušení nočního klidu připisuje na konto nově otevřenému nočnímu diskoklubu nad prodejnou potravin Morava...

 

Celu kauzu už dokonce nedávno projednávala rada města. „Víme o problému rušení nočního klidu v Olomoucké ulici a vůbec ho nepodceňujeme. Pověřil jsem velitele Městské policie, aby učinil veškerá opatření k zamezení jakýchkoliv výtržností ze strany podnapilých osob, které se s největší pravděpodobností rekrutují z hostů nočního podniku v Moravě,“ řekl Večerníku Miroslav Pišťák, primátor statutárního města Prostějova. Velitel prostějovských strážníků potvrdil, že v souvislosti s nárůstem stížností na rušení nočního klidu vydal několik opatření. „Pravdou je, že jestliže je v Prostějově výjimečný zájem o nějaký podnik, bar nebo hernu, vždycky lze v souvislosti s tím předpokládat zvýšený pohyb nejen osob, ale také vozidel. A to se týká bohužel i Olomoucké ulice, kde před několika měsíci začal fungovat noční diskoklub. Už jsme se v této souvislosti snažili projednat několik opatření s jeho ochrankou. Jsem totiž přesvědčen, že pořadatele diskoték by mělo zajímat, jaké jsou důsledky nadměrného nalévání alkoholu hostům, kteří pak po odchodu z provozovny tropí na ulicích výtržnosti,“ uvedl Jan Nagy, velitel Městské policie Prostějov. S tímto názorem ale zásadně nesouhlasí právě provozovatel nočních diskoték v Moravě. „Uvnitř provozovny si zajišťujeme pořádek pomocí bezpečnostní služby, za hluk a výtržnosti venku na ulici ale nemůžeme! To si musí přece ohlídat policie. Dvacet let byla Morava zavřená a lidé si tu zvykli na klid. Noční rozruch ale nevznikl v Olomoucké ulici kvůli nám, je tady více podniků, ze kterých odcházejí podnapilí lidé,“ brání se zodpovědnosti Josef Dobrovolný, který do horního patra budovy potravin Morava dokázal po dvaceti letech opětovně přitáhnout velké množství návštěvníků nočních diskoték. „Například si lidé stěžují, že noční opilci rozbíjejí na silnici i chodnících skleněné lahve, či dokonce sklenice. Jednou, aniž bych musel, jsem střepy sám uklízel a zjistil, že jsou ze sklenic od piva značky Radegast, které u nás vůbec nečepujeme. To se nalévá naproti v Chaloupce. Ale to už lidi nevidí, stejně jako přehlížejí fakt, že nepořádek v ulici dělají i lidé vracející se z koncertů v klubu Apollo. Na pranýři jsme jen my, připadá mi, že je to ze závisti…,“ rozohnil se provozní nočního diskoklubu. Ten dále Večerníku prozradil, že na základě požadavků hygieniků udělal ve svém podniku maximum pro to, aby se hluk zevnitř nešířil do venkovních prostor. „Investoval jsem hodně peněz do zvukové izolace, máme ochranku, která dohlíží na bezpečnost všech návštěvníků, nepouštíme dovnitř podnapilé osoby či mladistvé. Víc už pro to udělat nemohu…,“ dodal Josef Dobrovolný. 

 

AKTUÁLNÍ KOMENTÁŘ

Ani po deseti letech problém s opilými a dnes už také i zdrogovanými návštěvníky nočního podniku v Moravě v Olomoucké ulici nepřestal být aktuální. Ovšem nutno upozornit, že míra hluku i následných vandalských činů se zmenšila na naprosté minimum. Možná je to i tím, že v průběhu deseti let uzavřely svůj provoz jak klub Apollo, tak i dříve hojně navštěvovaná hospůdka Chaloupka.  Právě na tyto dvě provozovny sváděl totiž hluk a případy výtržnictví bývalý majitel diskoklubu v Moravě. Pravdou ale je, že strážníci už několik let vyhodnocují lokalitu v Olomoucké ulici jako méně rizikovou. Možná je to i tím, že zájem o diskotéky v centru města ochabl i mezi samotnou omladinou. Nechceme to zakřiknout, ale obyvatelé této ulice už žijí ve větším klidu. (mik)