Největší akce v dějinách stěhování. Právě tím by se mělo stát nezbytné vystěhování městského domu v ulici Šárka 9–11, kterému Prostějované neřeknou jinak než „parlament“. Totálně zchátralý bytový dům s oprýskanou omítkou navenek a často plesnivými zdmi uvnitř je pravou časovanou bombou stále neodbytněji připomínající dávno zbourané kolonky u sv. Anny. Dům na rozdíl od nich vyhlíží nezbytnou rekonstrukci, přičemž se však stává stále temnějším Stínem minulosti.

 

„Parlament“ byl postaven v roce 1936. Už tehdy se počítalo s tím, že menší byty budou sloužit zejména sociálně slabším spoluobčanům. V minulosti zde však bydlela celá řada kriminálníků. Patřil mezi ně mimo jiné zloděj uren z prostějovského hřbitova a bitkař Jaroslav Smrž, nebezpečný romský lupič Lukáš Holomek či brutální vrah dvaaosmdesátiletého seniora z Okružní ulice Roman Mička.

Byty zůstaly prázdné

Mezi zhruba dvěma sty nájemníků se obvykle našlo i poměrně dost slušných a bezúhonných lidí. Jenže jak stavba stále více chátrala, drtivá většina z nich se snažila odstěhovat a žádní další se sem už nestěhovali. Zatímco ještě před necelými deseti lety bylo z osmaosmdesáti bytů v „parlamentu“ pouze pět z nich volných, nyní už je to mnohem víc. „V ‚parlamentu‘ je aktuálně 27 volných bytů. Je to i tím, že uzavíráme smlouvy již výhradně na dobu určitou a pokud někdo neplní smluvené podmínky, musí se vystěhovat,“ potvrdila Marie Hájková z prostějovské Domovní správy. Už víc jak deset let se mluví o tom, že objekt nezbytně nutně potřebuje kompletní rekonstrukci. Jenže k ní ani po letech příprav nedošlo. Důvodem je zejména fakt, že cena oprav byla předběžně odhadnuta na 217 milionů korun. Proto město stále hledá možnost, jak využít dotace. Jenže to se nedaří.

Jako v kolonkách

„Parlament“ tak stále nápadněji připomíná romské ghetto, jež až do přelomu tisíciletí fungovalo v kolonii U sv. Anny. Prostějovská radnice tehdejší často nepřizpůsobivé obyvatele žijící v otřesných podmínkách nakonec vystěhovala do obcí v regionu. Obyvatelům, kteří řádně platili nájemné a neměli vůči městu dluhy, pak poskytla půjčky na bydlení. V minulosti už na veřejnost prosákla i fáma, že stejně jako kolonky by měl být i „parlament“ srovnán se zemí. Jednalo se přitom o variantu, již by mnozí z obyvatel okolních nemovitostí určitě uvítali. Město, které si na opravu „parlamentu“ už nechalo zpracovat projektovou dokumentaci, však možnost demolice opakovaně odmítlo.

Vystěhování je připraveno

Katastrofální situaci s ghettem U sv. Anny se podařilo před třiadvaceti lety vyřešit. Jeho vystěhovaní obyvatelé se však po řadu let nebyli schopní sžít s místními a někteří z nich se nakonec do města vrátili. Pokud po více jak dvaceti letech některé místo v Prostějově více než nápadně připomíná sv. Annu, pak je to určitě „parlament“. Na vystěhování minimálně poloviny rozlehlé budovy je však Domovní správa Prostějov dle svých slov již připravena.  „Bude to náročné, ale je to možné. Většina nájemníků by mohla najít místo v městských bytových domech v ulici Jana Zrzavého, M. Pujmanové či Jezdecké ulici v Prostějově,“ ubezpečila Marie Hájková s tím, že termín zahájení rekonstrukce však stále znám není.