Billa, jež je součástí německé skupiny REWE, které náleží pozice největšího evropského obchodního řetězce v oblasti prodeje potravin, brzy ukončí provoz jedné z prostějovských prodejen.

A to rovnou té nejstarší ve Wolkerově ulici! Podle zjištění Večerníku stojí za možnou výpovědí nájmu ze strany obchodního řetězce zhoršující se stav objektu. Prodejna Billa ve „Wolkerce“, která byla vůbec po Brnu a Praze třetí otevřenou filiálkou v České republice, by měla být v provozu už jen do konce června. Co bude dál, to se neví...

Obchodní řetězec je v prostorách bývalého Dělnického domu ve Wolkerově ulici v nájmu. Stav objektu, který od otevření supermarketu neprošel větší rekonstrukcí, se však zhoršuje. Kromě obchodu v Plumlovské ulici Billa nedávno navíc otevřela svoji moderní prodejnu ve Zlaté bráně, která je vzdálená asi pět minut chůze. Téměř jisté je, že Billa koncem června zavře. Zda ještě někdy otevře, zatím ovšem není jisté. „Buď ji majitelé opraví, nebo tu Billa skončí. Která z těchto variant bude správná, nám zatím není známo,“ vyjádřila se pro Večerník jedna ze zaměstnankyň supermarketu, kterou budoucí osud přirozeně velice zajímá. „Zaslechla jsem, že by tu snad mohla být v budoucnu herna. Jiní zase mluví o bowlingu. Co je na tom pravdy, to opravdu netuším. Myslím, že nic zatím není rozhodnuto,” dodala s tím, že za žádných okolností nechce být jmenována. „Nevím, co bude,“ dodala omluvně na vysvětlenou. Objekt ve Wolkerově ulici, kde Billa sídlí, patří společnosti Pover. Jejím jednatelem je Marcel Hájek. Toho se nám v sobotu odpoledne podařilo kontaktovat. „Nyní vám k tomu nic neřeknu, zkuste to v pondělí,“ reagoval na náš dotaz Marcel Hájek a ukončil hovor, aniž bychom mu stačili vysvětlit, že v ten den už bude toto číslo v rukou čtenářů... Jisté je, že budoucnost supermarketu ve Wolkerově ulici se bude odvíjet od ochoty majitelů objektu investovat své peníze do potřebné rekonstrukce. Roli v celé věci může hrát i výše nájmu. Faktem pak zůstává, že mnozí lidé by zachování supermarketu ve Wolkerově ulici uvítali. „Jsem sportovec a Billa je blízko sportovní haly na ‚reálce´. Když tam pořádáme turnaje, všichni chodí nakupovat tam. Zlatá brána už je pro nás přece jen daleko,” vyjádřil se například Milan z Prostějova.

 

AKTUÁLNÍ KOMENTÁŘ

Budova bývalého Dělnického domu sice prošla rekonstrukcí, ale návrat prodejny Billa se již neuskutečnil. Objekt je i nadále využíván pro komerční účely, jako například pro prodejnu nábytku a podobně. Celá věc má ale jeden háček. Bývalý „dělňák“ se už dřívějšího věhlasu asi nikdy nedočká. Za minulého režimu zde byly pořádány časté a hojně navštěvované plesy, společenské a kulturní programy a spousta dalších zábav. Na ty chodily stovky lidí každý týden, šlo o jakési kulturní centrum města. Později sem zase mířily každý týden stovky zákazníků supermarketu Billa. A dnes? Pusto a prázdno, jen tu a tam sem zabrousí zákazník prodejny, který tu zrovna sídlí. Je to škoda, ale toto místo už dávno ztratilo svůj drajv.