Milí čtenáři, milé čtenářky, celé léto jste se mohli zapojit do soutěže o kuchařku od Knihkupectví KOSMAS. Stačilo jen zaslat váš oblíbený recept. Moc děkujeme všem, kteří se zapojili.

Z každého týdne jsme vybrali ten nejzajímavější recept, a právě teď můžete svým hlasem vybrat ten úplně nejlepší. Hlasovat můžete v anketě, která je umístěna níže, a to od pondělního dne, tzn. pondělí 9. září 2024, 8:00 hodin až do pátku 20. září do 12:00 hodin. Soutěžícího s největším počtem hlasů odměníme kuchařkou.

SEDMIČKA NEJLEPŠÍCH ZDE:

1. Petříkova grilovaná krkovice

Suroviny:
cca 1 kg krkovice
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička uzené papriky
1 lžička drceného kmínu
3 stroužky česneku
1 lžička steakového koření
dle chuti chilli
2 dcl oleje
světlé pivo

Postup:
Oříšek krkovice naložíme do směsi koření a prolisovaného česneku, zalijeme olejem a necháme 2 hodiny odležet. Poté vyndáme z marinády (tu použijeme dále na potírání), maso zabalíme do alobalu a pečeme na otočném grilu cca 2 hodiny zabalené (180 °C ). Po 2 hodinách sundáme alobal a pečeme dál. Potíráme zbylou marinádou, ke které jsme přilili pivo a dle potřeby olej. Po 30 minutách pečení začneme okrajovat tenké vrstvy masa a dále grilujeme a potíráme. Výborné s grilovanou zeleninou, opečenými bramborami nebo jen tak s chlebem.
Recept poslala paní Jitka Grulichová.

 

2. Roštáci
Suroviny:
maso dle oblíbenosti
na marinádu:
3 vejce
6 stroužků česneku
1 polévková lžička worcesteru
Maggi
2 lžíce hořčice
3 lžíce Solamylu
1 kávová lžička pepře a soli
Postup:
Všechny suroviny na marinádu rozmixujte v mixéru, maso nakrájejte na řízky a marinádou proložte do hrnce na sebe a nechte přes noc uležet. Potom jednotlivé plátky masa osmažte na oleji z každé strany cca 1,5 minuty do zlatova. Jako příloha se hodí hranolky, opékané brambory, americké brambory, ale i bramborová kaše...záleží podle chuti.
Recept zaslal pan Martin Spurný.

3. Závitky na víně
Suroviny:
4 plátky vepřového masa
sůl
mletý pepř
hořčice plnotučná nebo hrubozrnná
4 plátky anglické slaniny
1 cibule
400 g čerstvých nebo nakládaných hub
4 lžíce oleje
40 g rajčatového protlaku
200 ml červeného vína
1 lžíce hladké mouky.
Postup:
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme. Každý z nich potřeme hořčicí, poklademe slaninou, svineme a upevníme párátkem. Cibuli pokrájíme na kostičky, houby na větší kousky, menší houby necháme v celku. Závitky opečeme na oleji, vyndáme a na výpeku orestujeme cibuli a houby. Vmícháme rajčatový protlak. Závitky dáme do pekáče do výpeku, podlijeme vínem a asi 200ml vody. Přiklopíme, dusíme v troubě při 190 °C 60 min., dle potřeby podléváme vodou. Měkké závitky vyjmeme, uchováme teplé, šťávu přelijeme do kastrůlku a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody. Podáváme dle libosti s brambory, hranolky nebo rýží. Dobrou chuť.
Recept zaslala paní Alena Kočí.

4. Krůtí kari
Suroviny:
cca 500 g krůtích prs
4 lžičky kari
lžička sladké papriky
sůl
mletý pepř
lžička škrobu
lžíce oleje
vývar / voda
200 ml smetany ke šlehání
Postup:
Maso si nakrájíme na malé nudličky, přidáme koření a olej a promícháme. Ideálně nechat alespoň hodinu odležet. Poté vše osmažíme na pánvi, podlijeme vývarem nebo vodou a necháme cca 10 minut vařit na mírném stupni. Poté přidáme smetanu a povaříme 10-15 minut. Podáváme s rýží.
Recept zaslala paní Veronika Přidalová.

5. Cheesecake s borůvkami
Suroviny:
200-250 g sušenek (BeBe, Lotus, aj.)
80 g rozpuštěného másla
2 tvarohy ve vaničce
1 tvaroh v alobalu
1 mascarpone
2 vejce
cukr
borůvky (nebo jiné ovoce)
čokoládová pomazánka
Postup:
Sušenky rozmixujeme, cca 2 lžíce nadrobených sušenek si můžeme schovat na zdobení, zbytek smícháme s rozpuštěným máslem a poté vysypeme do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Sušenky pořádně namačkáme ke dnu. Poté v míse smícháme všechny tvarohy a mascarpone a dle chuti dosladíme cukrem nebo jiným sladidlem. Pečeme asi 50 minut na 160 °C. Po upečení necháme vychladnout. Poté si rozpustíme čokoládovou pomazánku a vylijeme ji rovnoměrně na dort. Poté ihned zdobíme nadrobenými sušenkami a borůvkami. Podáváme vychlazené.
Recept zaslala paní Jana Žáková.

6. Lasagne s mletým
Suroviny:
lasagne
500 g mletého hovězího
plechovka drcených rajčat
tři stroužky česneku
2 větší cibule
sádlo
sůl
pepř
200-300 g strouhaného sýra
na bešamel:
50 g másla
50 g hladké mouky
250 ml 33% smetany
250 ml mléka
muškátový oříšek
Postup:
Najemno nakrájenou cibuli s česnekem dozlatova osmažíme na sádle. Poté přidáme maso a necháme zatáhnout. Přidáme plechovku rajčat, opepříme, osolíme a necháme chvíli vařit. Mezi tím si připravíme bešamel. Do rozpuštěného másla vmícháme mouku, poté postupně přiléváme smetanu s mlékem a pořádně rozmícháme, aby nevznikly žádné hrudky. Mícháme do zhoustnutí. Do připraveného pekáčku vyskládáme vrstvu lasagní, masové směsi, bešamelu a sýra. To vše zopakujeme ještě jednou. Poté pečeme na 180 °C zhruba 45 minut.
Recept zaslala paní Kateřina Hradečná.

7. Domácí pizza
Suroviny na těsto:
sůl
150 ml vody
250 g hladké mouky
½ balíčku prášku do pečiva
6 lžic olivového oleje
Ostatní suroviny:
rajský protlak
šunka
mozzarella
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme těsto. Těsto rozválíme na tenkou placku a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Poté těsto potřeme protlakem a naskládáme všechny suroviny, které máme na pizze rádi. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut na 200 °C.
Recept zaslal pan Jiří Kroutil.

Anketa bude spuštěna od pondělí 9.září od 8:00 hodin:
1. Petříkova grilovaná krkovice - Jitka Grulichová
2. Rošťáci - Martin Spurný
3. Závitky na víně - Alena Kočí
4. Krůtí kari - Veronika Přidalová
5. Cheesecake s borůvkami - Jana Žáková
6. Lasagne s mletým - Kateřina Hradečná
7. Domácí pizza - Jiří Kroutil

 

Soutěž o letní recept s Večerníkem 2024
  • 1. Petříkova grilovaná krkovice - Jitka Grulichová (43)
  • 2. Rošťáci - Martin Spurný (475)
  • 3. Závitky na víně - Alena Kočí (325)
  • 4. Krůtí kari - Veronika Přidalová (1)
  • 5. Cheesecake s borůvkami - Jana Žáková (9)
  • 6. Lasagne s mletým - Kateřina Hradečná (2)
  • 7. Domácí pizza - Jiří Kroutil (2)