Tento rok přijde naše město o jednu ze svých největších přírodních atrakcí. Tou je zástup mladých šedivých labutích mláďat, která se batolí v okolí Drozdovického rybníka včetně nedalekých Kolářových sadů. Ačkoliv dospělý labutí pár se po zimní pauze na rybník vrátil už koncem února, před časem odsud opět zmizel a nic nenasvědčuje tomu, že by se měl vrátit. Zajímalo nás, co za tím stojí. 

 

 Na Drozdovickém rybníku se labutí pár poprvé usadil před šesti lety. Přestože labutě od počátku provází tragické osudy, zařadila se rodinka velice brzy mezi nejpopulárnější obyvatele města. Dospělý pár přitom na rybníku od té doby chyběl pouze jednou, a to v roce 2021. Podobná situace nastala i letos, přestože ještě začátkem března to vypadalo, že vše je v naprostém pořádku. „Labutí pár odletěl, protože samice, kterou si samec našel, je zatím příliš mladá na hnízdění. Samec pro ni stavěl hnízdo, ale ona o něj neprojevovala žádný zájem. Je to mládě z roku 2022 z Kojetína, kde jsem ji kroužkoval. Samec má už minimálně deset let,“ vysvětlil mladý ornitolog Tomáš Oplocký, který má o ptactvu na Hané nebývalý přehled. Vše tedy nasvědčuje tomu, že si labutí samec našel už v pořadí třetí partnerku. Ta první uhynula v roce 2020 kvůli vejci zaseklém ve vejcovodu. To byl důvod, proč Drozdovický rybník zůstal následující rok prázdný. Co se stalo s labutí, která zde vyvedla mladé v uplynulých dvou letech? „To nikdo přesně neví, zřejmě také uhynula,“ reagoval Tomáš Oplocký, podle něhož se po neúspěšném pokusu o zahnízdění na Drozdovickém rybníku labutí pár přesunul jinam. „Kam přesně to bylo, nevím, nejblíže mají Tovačovská jezera,“ uzavřel ornitolog.

Mladé labutě se u lidí procházejících v okolí rybníka a v Kolářových sadech každoročně těšily nebývalé oblibě. O to více obyvatelé prožívali jejich další osudy. Například loni všech pět roztomilých mláďátek uhynulo. Nejprve se tři z nich otrávila v důsledku botulismu, dvě zbylé dospívající labutě pak zakousl volně pobíhající pes. Celá záležitost tehdy vyvolala nesmírnou vlnu emocí, vše prověřovala i policie, věc nakonec skončila v rovině přestupku.