„Jedno z nejhlubších tajemství života je, že jediné, co v něm opravdu stojí za to, je dělat něco pro jiné.“ Tímto citátem Lewise Carrolla se řídí všichni, kteří se podílejí na fungování „Domova u rybníka“ ve Víceměřicích. Letos přitom uplyne již devadesát let od založení zmíněného zařízení pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Uplynulá sobota se tak v této vísce nesla ve znamení oslav uvedeného výročí. A Večerník byl u toho!

 

V sobotu 21. června se v „Domově u rybníka“ konal den otevřených dveří, během nějž si prostory bývalého Metternichova zámečku přišli prohlédnout bývalí zaměstnanci, rodáci, ale i lidé z okolí Víceměřic. Připraven pro ně byl bohatý program. Po krátkém přivítání se pozornost všech zaměřila na představení Indiánské léto, které si nachystal zdejší divadelní kroužek Radost. Jeho členové ukázali, že nevědí, co je tréma, a bylo na nich jasně vidět, že zájem publika si naplno užívají. Celé dopoledne pak všem hrála místní hudební skupina „Kluci“, která už má za sebou pěknou řádku vystoupení na nejrůznějších společenských událostech. Zdravotní sestry si pak přichystaly „Hodiny zdraví“, kdy si návštěvníci mohli nechat změřit hladinu krevního cukru, krevní tlak a prohlédnout si výstavu o historii ošetřovatelství. Unavení hosté si mohli odpočinout v návštěvní místnosti při výborném pohoštění a v příjemné atmosféře si popovídat či zavzpomínat, případně si ve vestibulu zámku prohlédnout výstavu prací a fotografií uživatelů „Domova u rybníka“. Odpoledne pak se svým programem vystoupily děti z mateřské školy, mažoretky a taneční skupina Hip Hop z DDM Orion. V Domově u rybníka v tuto chvíli žije přes dvě stě klientů, kteří využívají čtyř druhů sociálních služeb. „Jedná se o Domov pro osoby se zdravotním postižením, Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem určený lidem s Alzheimerovou nemocí či jiným typem demence. Zejména o poslední dvě zmiňované sociální služby je v dnešní době stále větší zájem a naším vysněným cílem do budoucna je zrekonstruovat prostory tak, abychom mohli přijmout další klienty. Už nyní jich máme v pořadníku asi třicet. Mimo areál bývalého zámečku pak zajišťujeme také chráněné bydlení určené dospělým mužům,“ představila Večerníku služby ‚Domova u rybníka‘ jeho ředitelka Marcela Burová.

Aktuální komentář Večerníku

V letošním roce je to pro domov ve Víceměřicích výročí čítající rovných sto let. A že se zdejší zaměstnanci i obec mají čím pochlubit. Během poslední dekády se totiž podařila spousta věcí znamenajících výrazný posun vpřed. Tím hlavním, co zaslouží vyzdvižení, je jistě výstavba nového pavilonu, který byl v loňském roce slavnostně otevřen, počet klientů tak mohl vzrůst. Kromě tohoto významného počinu stojí za vypíchnutí, jak to v domově žije. Pro pacienty i širokou veřejnost jsou pořádány různé akce a stále oblíbenější se stává i československá konference o paliativní péči, kterou zdejší domov pořádá. Snad tento elán a píle vydrží všem zainteresovaným i do dalších sta let.