S novinkou, která by do budoucna mohla pomoci vyřešit problémy s prodejnami potravin v malých obcích, přišli zhruba před rokem v Ondraticích. Zdejší obchod, který byl řadu let ztrátový, se dočkal zásadní modernizace. Po ní zde jako vůbec první v regionu otevřeli bezobslužnou prodejnu. S odstupem času nás zajímalo, jak se tato revoluční záležitost ujala.

 

Obchod v Ondraticích se do širšího povědomí lidí z Prostějovska poprvé dostal loni v únoru. Po onemocnění někdejší vedoucí se zde za pult postavil místní starosta. Po dvou týdnech nastoupila nová vedoucí, ale tím problémy neskončily. Po opětovném uzavření a dalších úpravách byla prodejna opět otevřena loni 2. listopadu. Od té doby jako první v regionu funguje v hybridním provozu. To znamená, že dopoledne je zde k dispozici obsluha a mimo tuto dobu jede v systému bezobslužného provozu.

Novinka se v malé obci nacházející se na samé hranici regionu poblíž Brodku u Prostějova jednoznačně osvědčila. „Funguje to výborně. Dokonce jsme ještě rozšířili otevírací dobu, nyní je prodejna zákazníkům k dispozici každý den až do desíti hodin večer,“ popsal starosta Ondratic Bohuslav Koštanský, který by samoobslužnou prodejnu všem obcím, v nichž žádný jiný obchod nefunguje, vřele doporučil.

Takto dlouhá otevírací doba všem obyvatelům v obci nepochybně vyhovuje. „Lidé jsou rádi, že si mohou nakoupit prakticky kdykoliv, a navíc bez front,“ dodal Bohuslav Koštanský.