Zhruba před rokem otřásl Otinovsí ničivý výbuch. Zemřel při něm jednačtyřicetiletý hasič obchodující s pyrotechnikou, po němž zůstala manželka a dvě děti: starší dcera a syn, který právě nastoupil do první třídy. Na pozůstalé i poškozené byla vypsána veřejná sbírka. Celá záležitost měla nečekaný vliv i na vývoj v obecním zastupitelstvu. V důsledku něj se zde budou nadcházející sobotu 5. října konat předčasné volby.

 

 Při tragické události zemřel hasič, jemuž patřil sklad pyrotechniky, kde k explozi ve čtvrtek 21. září 2023 došlo. Na místo se postupně sjeli hasiči dvaceti dobrovolných i profesionálních sborů. Tělo jejich kolegy bylo dle záchranářů nalezeno zhruba 20 metrů od epicentra výbuchu.

Poškozen byl nejen dům patřící jeho rodině, ale celkem asi 11 objektů v okolí. Stalo se tak pět let poté, co k podobné události došlo v Mostkovicích, kde zemřel rovněž profesionální člen hasičského sboru a zároveň také blízký spolupracovník muže z Otinovsi. Společně pracovali nejen u hasičů, ale podíleli se i na prodeji pyrotechniky či vytváření silvestrovských ohňostrojů. Ten zřejmě největší opakovaně vytvořili pro město Plumlov.

Kromě rodiny zemřelého celou událost nejhůře odnesla stará paní, které po výbuchu začal hořet dům. Ten byl na odpis a ona se musela přestěhovat k rodině, přestože v Otinovsi prožila skoro celý život.

Kolik se vybralo?

Po mrtvém hasiči zůstala manželka a dvě nezletilé děti. Právě jim by měly putovat peníze z transparentního účtu veřejné sbírky určeného pozůstalým, na němž se rok po výbuchu sešlo přesně 456 310 korun. Obec Otinoves založila i druhý účet, jenž byl určen lidem z okolí, jimž výbuch poničil jejich nemovitosti. Na něj během uplynulého roku lidé poslali 354 799 korun. Mezi dárci kromě soukromých osob figurovaly zejména obce z okolí, časté byly také příspěvky od sborů dobrovolných hasičů. Sbírka byla vypsána do 1. srpna 2024, finance na účtech však zatím stále zůstávají.

Náhrada se nenašla

Celá událost nečekaným způsobem zasáhla do života v obci i po jiné stránce. Tragicky zemřelý hasič byl totiž zároveň jedním ze sedmi zastupitelů. Jelikož se za něj již nepodařilo najít náhradu, fungovalo zastupitelstvo v šesti členech. Jenže tím se úbytek zastupitelů bohužel nezastavil. Nejprve na své místo rezignovala jedna zastupitelka s tím, že se chce věnovat především rodině. V květnu pak pětičlenné zastupitelstvo opustil také další člen, jenž své důvody neuvedl. Ve volbách, které se budou konat v sobotu 5. října, budou moci voliči nakonec vybírat hned ze dvou kandidátek.