Tohle vrtá hlavou spoustě lidí. Zatímco v Prostějově je restaurací poměrně dost, ve druhém největším městě regionu funguje jediná. Přitom v Kostelci na Hané existují dva prostory, kde po mnoho let fungovaly hojně navštěvované podniky. Jenže oba jsou již řadu let zavřené. A jak jsme aktuálně zjišťovali, v dohledné době se na tom asi nic nezmění. Potvrzuje to jen fakt, že na hospody ve vesnicích i menších městech padl stín, jaký v minulosti ještě nikdy nezažily.

 

Klasické vesnické hospody zažívají opravdovou krizi. Jejich roli v některých obcích do jisté míry přebírají obchůdky, před nimiž postávají chlapíci s lahváčem v ruce. Zlaté časy rozhodně neprožívá ani většina provozovatelů restaurací v menších městech. Za ukázkový příklad může posloužit Kostelec na Hané. Sehnat zde teplý oběd není úplně snadné. Přitom zdejší Hanácká restaurace patřila spolu se sousední sokolovnou mezi dominanty centra města. Desítky let se v jejích prostorách konalo velké množství akcí. Její současný stav je už řadu let havarijní. Prostor restaurace stejně jako fungující prodejna potravin nacházející se ve stejném objektu patří Jednotě Uherský Ostroh. Do roku 2015 zde fungoval nájemce, restauraci pak zavřela hygiena a její provoz se již naplno obnovit nepodařilo. „V tomto případě se nic nemění. Nemám jedinou informaci o tom, že by se chystala rekonstrukce, či dokonce otevření. Určitě je to obrovská škoda,“ vyjádřil se v této souvislosti aktuálně kostelecký starosta Ladislav Hynek.

Pramen zůstává vyschlý

Podobná situace pouze po kratší dobu panuje v restauraci U Pramene nacházející se v blízkosti rušné křižovatky. Zavedený podnik zavřel před zhruba třemi lety. Před rokem a půl pak objekt změnil majitele, ani tomu se však provoz obnovit nepodařilo. „Chodím kolem každý den, v interiéru snad probíhá nějaká rekonstrukce, nicméně opětovnému otevření zatím nic nenasvědčuje,“ vyjádřil se v této souvislosti Ladislav Hynek.

Možnosti zajít si na jídlo tak ve druhém největším městě regionu zůstávají omezené. Lidé se mohou najíst pouze v Penzionu Sport nedaleko zdejší školy či v jídelně, která úspěšně funguje v budově místní mateřinky. Na pivo si pak lidé mohou zajít do hospůdky Kozí Brada či během sezóny do občerstvení Depo u nádraží. Slušné oblibě se těší i moderní kavárna a cukrárna Cafelier.