Většina z nás považuje pepř za všední koření, které je součástí vybavení téměř každé kuchyně. V jejích zásuvkách zpravidla najdeme ten černý, a to buď ve formě kuliček, nebo mletý. Variant tohoto zázraku je však mnohem více. Znáte je? A víte, co tato přísada dělá s naším tělem?
Pokud jste dodnes považovali pepř za zcela jednoduchou surovinu, zbystřete – nese v sobě totiž hned několik vlastností, které pozitivně působí na náš organismus. Zrychluje metabolismus (pomáhá s hubnutím), působí proti nadýmání a zlepšuje trávení, funguje coby přírodní afrodiziakum, jeho antibakteriální a antivirové vlastnosti pomáhají při prevenci nemocí, působí proti bolesti, pomáhá při únavě (stimuluje – zvyšuje i činnost srdce). Pozor si ovšem dejte na jeho nadměrnou konzumaci, při níž se stává spíše nepřítelem – zvyšuje krevní tlak a může i blokovat moč.
Čtyři druhy pepře
Podobně jako olivy, tak i barevné odrůdy pepře jsou vlastně stejným plodem jedné rostliny (nejznámější je pepřovník černý). Způsob zpracování jim ovšem dává charakteristické vlastnosti i barvu.
1. Černý pepř
Získává se dosušením zralých bobulí na slunci, kde slupka získá tmavou barvu. Nejčastěji se používá na maso, luštěniny či do polévek a hojně se s ním pracuje i v asijské kuchyni. V kombinaci s kurkumou (pokud nepoužijete přímo směs koření kari) dokáže zajistit její správné strávení.
2. Bílý pepř
Je zralým plodem pepřovníku, přičemž slupka se po namočení oloupe a plod se suší. Nejčastěji se používá do světlých omáček, na ryby či k sýrům. Má však specifickou chuť, která někomu připadá až zatuchlá.
3. Červený pepř
Též se jedná o zralé plody, v tomto případě jsou nicméně naloženy do nálevu.
Využívá se často do marinád či na grilování.
4. Zelený pepř
Jde o nezralé plody, které se rychle usuší při vysokých teplotách a poté buď zamrazí, nebo naloží do nálevu. Využití je nejčastěji v kombinaci se steaky či paštikami. Je jistě zajímavostí, že v tomto druhu pepře byly zjištěny dvě nové fenolické látky, které v jiných druzích obsaženy nejsou. Jeho působnost na zdraví je tedy lehce odlišná.
Můžete se setkat také s více cizokrajnými druhy, z nichž mezi nejznámější patří ten kajenský. Ten však ve skutečnosti pepřem vůbec není – jedná se o velmi pálivé chilli papričky. Omyl vznikl neobratným překladem z angličtiny, která pro papričku i pepř používá stejný výraz.
Chcete si užít opravdu kvalitního pepře? Zatímco u jeho kuliček lze kvalitu odhadnout celkem obstojně, u mletého je to krapet komplikovanější. U kuliček se soustřeďte na jejich velikost a váhu. Čím jsou větší a těžší, tím se jedná o kvalitnější produkt. A na ten mletý zkuste jednoduchý test – nasypte jej do sklenice s vodou. Pokud prášek klesne, jedná se o pepř z nekvalitních bobulí.
Tématickou stranu Večerníku najdete v tištěném vydání ze dne 17. března 2025