Dnes je úterý 1.4.2025, svátek slaví Hugo
Generace Z mění gastronomii.
Foto Martin Zaoral

Pokud provozujete restauraci, pak byste měli pochopit postoje nastupující generace Z ke stravování. To vám pomůže lépe se přizpůsobit jejich potřebám a uspět. Lidé z této generace obecně kladou vysoký důraz na přizpůsobení jídel, včetně možnosti měnit velikost porcí. Na co dále se zaměřit? 

 

Trendy pokrmem pro rok 2025 budou jednoznačně knedlíčky! Pokud vaše restaurace knedlíčky ještě nenabízí, je na čase, abyste tento hit novodobé gastronomie zvážili. Ať už se rozhodnete pro přípravu asijských Dim Sum, což jsou dušené knedlíčky připravované v páře plněné směsí masa a zeleniny či tofu, klasických českých plněných knedlíků, anebo ovocných tvarohových knedlíčků jako dezert, rozhodně nešlápnete vedle.

Ubývá alkoholu

Střízlivost je trendem mladé generace a na sociálních sítích dokonce kolují výzvy, kde se mládež navzájem hecuje, aby se při společenském setkávání pilo méně alkoholu. To vede k nárůstu nabídky nealko nápojů a k vymýšlení nových, zajímavých drinků bez alkoholu. S tím jde ruku v ruce i fakt, že lidé začínají čím dál tím více vyžadovat „proteinovou vodu“, přičemž jde o jednoduché přidání rostlinného proteinu do kohoutkové vody, ze které připravíte výživný shake.

Malé svačinky

Gen Z mění svět tím, že se stává největší generací v mlsání. Nedělají si už svačiny doma, ale rádi si je kupují v restauracích. V kurzu budou odvážné, pikantní a mezinárodní kombinace chutí. Jedním z nejnovějších trendů je i sladko-pálivá kombinace zvaná „swicy“ včetně pikantního medu. Tento tip lze využít jak u běžného občerstvení, tak u předkrmů, ale i u dezertů. Nebojte se namíchat ořechy kořeněné kardamomem, sorbet z chilli manga nebo připravit popcorn s příchutí srirachy.

 

Tématickou stranu Večerníku o tom jak se najíst nebo kam zajít do restaurace najdete v tištěném vydání ze dne 24. března 2025