Nejistota. To je asi nejčastěji skloňované slovo v souvislosti s restauracemi. Ty často nevědí, v kolik budou moci otevřít. A zatímco ještě před týdnem mohly mít do dvaadvaceti hodin, před dvěma týdny byly zavřené. A nyní se opět budou muset omezit, vláda jim přikázala zavřít ve dvacet hodin. Nikdo navíc netuší, jestli vydrží v provozu do konce týdne. Spíše nikoliv.

„Je to hrozné, ale bohužel se nedá nic dělat,“ uvádí třeba Dalibor Večeřa za restauraci Alberta. Starosti mu dělají hlavně ztráty z rezervací. „Problém to byl a je pořád, přišli jsme o akce, jako jsou večírky, svatby, různé další akce,“ smutní.

Nynější omezení postihne zejména menší hospůdky a hlavně bary, ale také „běžné“ restaurace, kde se vaří. „Je to peklo, co pořád vymýšlí. Co chvíli přijde nějaká změna, ráno nevíme, co bude večer,“ není se současným stavem spokojený Tomáš Vytásek z restaurace U Toma v Kelčicích. A má jasno. „Pátky a soboty nám budou chybět. Podle mě to buď měli nechat otevřené, nebo zavřené,“ poznamenává.

Časté změny režimů restaurací hlavně nenahrávají plánování a zásobování. Jak mají také restauratéři vědět, kolik toho vůbec budou smět prodat a kdy? „Je pravda, že s omezením otvírací doby jsme ale počítali dopředu. Ani jsme si tak nedělali zásoby,“ říká Marcela Landsmannová, provozní restaurace Zátiší v Němčicích nad Hanou. „A že musíme zavřít ve dvacet hodin? Co k tomu říct, když máme bar otevřený od tří a lidé do něj začínají nejvíce chodit okolo šesté. Na druhou stranu nařízení respektujeme, nebudeme ho bojkotovat jako některé podniky,“ prozradila podnikatelka. To ještě netušila, že už možná zítra dveře svého podniku znovu neotevře…

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 14. prosince