Nepatří mezi některé privilegované skupiny, jimž je na základě protlačených výjimek povoleno věnovat se svému zaměstnání. Drobní živnostníci mají už podruhé letos zavřené své provozovny, ať se jedná o hospůdky, obchody, či služby. Problémy ovšem nemají pouze ti, kteří musí mít striktně zavřeno, i když na ně samozřejmě dopadají nejhůře.
Restaurace sice mají prodejní okénka, ale kromě jídla zdaleka neprodají tolik nápojů. „Je to horší než jaře, to se aspoň dalo čepovat pivo s sebou. Nyní je ale na rozdíl od jara zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, což prodej výrazně omezuje,“ postěžoval si jeden z prostějovských hospodských.
Obchody zaměřené na prodej nápojů tak mají také problém, ačkoli jakožto potraviny mohou mít normálně otevřeno. Pokud mají významnou část sortimentu orientovanou do gastro segmentu, je propad na tržbách citelný. „Dostáváme se tak trochu do slepé uličky. Na jaře umožnila vláda čerpat bonusy osobám samostatně výdělečně činným plošně, navíc odpustila půl roku odvody na sociální a zdravotní pojištění. To už teď možné není, navíc bonusy mohou čerpat pouze ti, kterým bylo podnikání znemožněno, případně jsou významně vázáni na takové odběratele, což je ovšem poměrně obtížné dokladovat,“ vysvětlil rozdíl mezi jarním a podzimním „lockdownem“ provozovatel obchodu s nápoji.
Po letním období také zůstalo takovým prodejnám na skladě víc sudového piva než na počátku jara. Pivovarům se do výměn expirovaných sudů už příliš nechce. Problém samozřejmě není s menšími objemy, po patnáctilitrových, případně třicetilitrových sudech je mezi zákazníky stále zájem. „Padesátilitrový sud ovšem hned tak někdo nevypije, jediná možnost je operativní stáčení do plastových lahví, ale není to samozřejmě ono,“ dodal obchodník.
K logickému poklesu tržeb je tak na rozdíl od obchodů se sortimentem bez spotřební lhůty ještě potřeba připočítat ztráty z proexpirovaného, a tudíž neprodejného zboží. „Můžeme pouze doufat, že dojde aspoň k částečnému uvolnění restrikcí v předvánočním období, abychom vzniklé ztráty částečně kompenzovali při zásobení vánočních stolů doma. Jak to bude s restauračními zařízeními, je opravdu těžké odhadovat,“ pokrčila rameny jedna z prodavaček.