Pokud máte rádi lasagne, vyzkoušejte jejich zdravější verzi. Stačí pláty těsta nahradit cuketou. Získáte díky tomu zdravé a chutné letní jídlo, které ocení celá rodina.

Suroviny (na 4 porce):

  • 500 g mleté maso hovězí
  • 4 ks cuketa menší, pevné kusy
  • 1 ks cibule větší
  • 2 lžíce olivový olej + na potření cuket
  • 3 stroužek česnek
  • 2 plechovka sekaná rajčata
  • 1 lžíce bazalka čerstvá
  • 1 lžíce oregáno čerstvé
  • 1 lžíce petrželka čerstvá
  • 2 hrst strouhaný parmazán
  • 2 ks mozzarella
  • 1 lžička cukr krupice
  • pepř mletý
  • sůl

Postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na olivovém oleji. Přidáme mleté maso a za stálého míchání ho lehce opečeme. Přidáme najemno nasekaný česnek, drcená rajčata z plechovky, nasekané bylinky (pokud máme sušené, přidáme od každého druhu lžičku) a cukr. Osolíme, opepříme, promícháme a povaříme za průběžného míchání asi 20 minut do zhoustnutí. Pokud začne omáčka hodně houstnout, zředíme ji troškou vody nebo vývaru.

Omyté cukety nakrájíme podélně na proužky silné asi půl centimetru, osolíme a necháme chvíli stát, až se na nich objeví kapičky vody. Otřeme je papírovou utěrkou, plátky rozložíme na plech s papírem na pečení, potřeme olejem, opepříme a dáme asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 190 °C. Takto upečené plátky ještě znovu osušíme papírovou utěrkou.

Na dno zapékací mísy nalijeme tenčí vrstvu masové směsi, zakryjeme ji plátky cukety a posypeme částí parmazánu. Přidáme další vrstvu masové směsi, opět ji pokryjeme plátky cukety a zasypeme sýrem. Takto pokračujeme ve vrstvení, až spotřebujeme všechny cuketové plátky, které by měly tvořit horní vrstvu. Na ně rozložíme mozzarellu nakrájenou na plátky a posypeme zbytkem parmazánu.

Zapékací mísu zakryjeme alobalem, dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut. Pak alobal odstraníme a lasagne dopečeme ještě asi 15 minut dozlatova.