Pomalu, ale jistě. Přesně tak se čistí podzemní vody v okolí Olšan u Prostějova. Jeden z nejnákladnějších projektů v historii Prostějovska nyní vstupuje do své druhé fáze. Jeho cílem je vypořádat se s následky ekologické havárie v bývalém areálu Sigmy Lutín. Během první etapy se podařilo snížit koncentraci toxických látek v půdě o 38 procent. Bude více jak 100 milionů na další „dočištění“ stačit?  

 

 K zamoření spodních vod u Olšan došlo před více jak dvaceti lety. Od té doby místo pitné vody číhá v podzemí v okolí obce jedovatý mrak plný chemikálií, který se během uplynulých let navíc stále rozšiřoval. Toxické chlorované uhlovodíky zamořily spodní vody zejména v okolí olšanské části Hablov a nedaleko Duban. Zhruba před čtyřmi roky se zde po letech příprav a hledání financí konečně pustili do čištění.

Náklady na první etapu přesáhly 180 milionů korun. Jejím hlavním cílem bylo zabránit dalšímu šíření nebezpečných látek a ochránit tím zdroj pitné vody pro řadu obcí, který se nachází v nedalekých Hrdibořicích.

Za tímto účelem bylo v okolí Olšan vytvořeno 300 vrtů, díky nimž se toxické chlorované uhlovodíky rozkládají na nezávadné látky. „Bylo zjištěno, že koncentrace jedovatých látek se snížila o 38 procent,“ potvrdil aktuálně starosta Olšan Milan Elfmark s tím, že obec byla úspěšná v žádosti o dotaci ve výši přesahující dalších 100 milionů korun. „S čištěním by se mělo začít v příštím roce a je naplánováno až do roku 2029,“ dodal Elfmark, jehož jsme se zeptali, zda po tomto „druhém kole“ již bude možné půdu považovat za nezávadnou. „To zatím nikdo s jistotou nedokáže říct,“ uzavřel Milan Elfmark.