A pak že Prostějov vymírá! Podle statistiky porodnosti za uplynulé první pololetí tomu tak rozhodně není. Jak totiž Večerníku prozradila tisková mluvčí společnosti AGEL, za prvních šest měsíců tohoto roku se v prostějovské porodnici narodilo o devětapadesát miminek více než za stejné období loňského roku. Na svět v ní přicházejí nejen Prostějované, ale i tak jde o velmi pozitivní skutečnost. Tak trochu tím dostávají na frak už několik let přetrvávající katastrofické scénáře, že zanedlouho budou Prostějov a okolí obývat samí senioři.

Čtyři sta devadesát pět. Přesně tolika dětem už letos pomohli na svět zdravotníci Nemocnice Prostějov, která je členem skupiny AGEL. O tom, že mají zdejší odborníci plné ruce práce, svědčí i letošní statistiky, podle kterých se v místní porodnici narodilo o devětapadesát dětí více než za stejné období v loňském roce. „Co do počtu novorozeňat, tak v letošní statistice vedou zatím chlapci, těch přišlo na svět celkem dvě stě šedesát pět.

Děvčátek se narodilo dvě stě třicet. Naopak prostějovští porodníci se ovšem zatím letos nedočkali žádných dvojčátek. Jednu pětinu porodů provedli lékaři za pomoci císařského řezu, převážná část žen tak rodila v prvním půlroce přirozenou cestou,“ prozradila Večerníku základní údaje ze statistik porodnosti během prvního pololetí Hana Szotkowská, tisková mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici. Bez zajímavosti určitě opět nezůstává ani seznam jmen, která rodiče udělili svým čerstvě narozeným potomkům. „I v letošním půlroce volily maminky pro své ratolesti tradiční česká jména. Na svět letos přicházejí nejčastěji Elišky, Sofie, Natálie, Anny, Adélky nebo Karolíny. Mezi nejoblíbenější chlapecká jména patří Jan, Jakub, Daniel, Dominik, Vojtěch, Matyáš, Tomáš a Filip. Objevila se však i jména méně tradiční i mírně exotická. Zdravotníci pomáhali na svět například malé Nancy, Abigail, Katrine nebo Melany.

Aktuální komentář Večerníku

Před deseti lety se jednalo o nárust, nyní se dlouhodobě bavíme spíše o poklesu porodnosti. I mírné nárůsty či úbytky ale příliš nemění fakt, že průměrný věk nadále stoupá a na změnu to jen tak nevypadá. Jedním z hlavních faktorů je právě porodnost, tím druhým je pak stále lepší a modernější medicína, která dokáže vyléčit a vyřešit řadu zdravotních potíží. Neustále tak přispívá k tomu, aby se lidé dožili vyššího věku. Podaří se trend ještě někdy otočit, nebo budeme dál stárnout?