Teď už to nic nezastaví. Je to více jak čtyři roky, co v dolní části Masarykova náměstí v Konici byla zbourána nevzhledná budova Kožetvorby. Jednalo se nejen o největší ostudu centra města, ale i o možné nebezpečí pro všechny, kteří kolem zchátralé budovy procházeli. Než došlo na demolici, hovořilo se o tom, že na uvolněném místě má vyrůst zbrusu nová prodejna CBA. Přípravy na výstavbu se však protahovaly. Nyní už je jasné, že se s ní začne velice brzy!

Společnost CBA již letos v létě začne s výstavbou multifunkčního nákupního domu na Masarykově náměstí v Konici v blízkosti autobusového nádraží. Konečný projekt se poněkud liší od původního návrhu, který počítal s polyfunkční budovou s prodejnou, deseti byty a parkovištěm pro 30 aut. „V Konici začneme s výstavbou moderního a prostorného nákupního domu s širokým sortimentem potravin včetně těch regionálních a doplňkovým zbožím pro domácnost a zahradu o celkové prodejní ploše tisíc metrů čtverečných ve dvou podlažích. Prostor bude výjimečný jak svým atraktivním zevnějškem, tak i novým designovým pojetím interiéru,“ vyjádřili se zástupci společnosti CBA. Součástí návrhu je i parkoviště pro zákazníky, otevření nového nákupního centra je naplánováno na podzim 2025. Ve městě po tomto datu tak zřejmě budou působit hned tři prodejny řetězce CBA. V současnosti jedna z nich už funguje u rondelu ve směru na Jesenec a druhá u Moděvy. Třetí by tedy měla vyrůst jen pár metrů od ní. 

Patří moderní obchod do centra?

Na facebooku města se objevilo několik reakcí, podle nichž se podobná moderní prodejní budova do historického jádra města příliš nehodí. „Radnice v tuto chvíli nemá žádnou možnost ovlivnit vzhled budov ve městě kromě omezení vyplývajících z územního plánu. A ta jsou splněna. Budova se nemusí líbit každému, ale osobně jsem rád, že tam nebude nadále zbořeniště, což mě stálo nemalé úsilí. Chápu, že má vzniknout něco nového, a to budí emoce. Přitom však máme na náměstí jinou velkou stavbu obchodu a ta žádné emoce nebudí,“ reagoval v této souvislosti konický starosta Michal Obrusník.

Kožetvorba zkrachovala před 23 lety

Na místě, kde vyroste prodejna CBA, stávala řadu let budova Kožetvorby. Její historie se začala psát v roce 1934. Nově vzniklé Družstvo invalidů svoji produkci zaměřovalo na obuv. Svého času se jednalo o jednoho z největších zaměstnavatelů ve městě. Po sametové revoluci Kožetvorba kvůli špatnému hospodaření musela propouštět, v roce 2001 skončila v konkurzu. Od té doby rozlehlý objekt chátral. Dlouholetý soukromý vlastník se o něj absolutně nestaral. Nakonec se do celé záležitosti vložilo město, které nemovitost odkoupilo za 3,3 milionu. Zanedlouho ji i s pozemky za 4,4 milionu prodalo právě společnosti CBA.