Velké emoce vzbudilo zveřejnění snímků koní ze stáje Cavalo v lesoparku Hloučela. Někteří z kolemjdoucích upozorňovali, že na ně není vůbec pěkný pohled. Pohublá zvířata postávala v bahně, které zaplňovalo celý prostor jejich výběhu. Chovatelé argumentovali tím, že se o zvířata svědomitě starají a jejich stav plně odpovídá jejich pokročilému věku. Na základě podnětu situaci řešila krajská veterinární správa, její zprávu dostal Večerníku k dispozici.

 

Kontrola v Cavalu zkoumala zdraví celkem osmi koní, žádné pochybení ze strany chovatelů ani v jednom z případů neodhalila. „Během kontroly nebylo zjištěno porušení zákona o veterinární péči, ani zjevné porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání v platném znění,“ píše se v závěru zprávy, kterou vyhotovila trojice krajských veterinářek.

Chovatelé tento závěr pochopitelně uvítali. „O koně se už třiapadesát let starám prakticky každý den, naši koně v minulosti vyhrávali i dostihy. Stále jim dáváme kvalitní krmení, které vybíráme, přestože to stojí stále více peněz,“ vyjádřil se majitel prostějovských stájí Cavalo Miloslav Zajíček, který viděl hlavní problém v tom, že některým ze zvířat je na lidský věk už osmdesát až devadesát let. „Nám je ovšem líto je zatím dát uspat. Máme tu však i koně, kteří by mohli jít rovnou na výstavu,“ dodal Zajíček.

Kolemjdoucí si mimo jiné povšimli, že zvířata stojí v blátě a ve výběhu nemají možnost schovat se do stínu. „Oni tam ale rozhodně nebývají celý den. Někdy je dáváme do travnaté ohrady, kterou máme o kousek dál, pravidelně pak tráví svůj čas ve stájích. I tak je třeba říci, že bláto není pro koně větší problém, dokonce prospívá jejich kopytům,“ ohradil se Zajíček, který připustil, že zatravnit stávající ohradu by byl vzhledem k jejímu povrchu problém. „Co se týče stínu, tak ten tam sice není, ale podle veterinární správy tam ani být nemusí, pokud koně na přímém slunci nejsou celý den. Pouze musí mít přístup k vodě, což je splněno,“ dodal Zajíček s tím, že koně také pravidelně vodí koupat do nedaleké říčky Hloučely.

Někteří z diskutujících na sociálních sítích také osazenstvu Cavala vytýkali poněkud příkrý způsob vyjadřování ve chvílích, kde jejich děti koně krmily. „Skutečně jsme v této věci opatrní, jsem přesvědčen, že nám loni někdo nevhodným krmením otrávil kobylu. Samozřejmě že pokud lidé mají mrkev či jablka, mohou je koním dát, u pečiva to ovšem může být výhradně tvrdý chleba, jinak nic. Co se týče trávy, i ta může být hlavně ze strany od pole postříkaná přípravkem proti plevelům. I proto tu všude máme velké cedule ‚Zákaz krmení‘. Pokud ovšem někdo projeví opravdový zájem, může na večerní krmení dorazit,“ uzavřel Miloslav Zajíček.