Nedávná Keltská noc na plumlovské přehradě měla i jednu kriminální vložku. Vlastně dvě! Plumlovští policisté vyjeli do kempu Žralok vyšetřovat nahlášenou krádež mobilu a peněz. To ovšem netušili, že se stanou terčem pro agresivní opilou ženu, kterou oslovili jako možnou svědkyni případu. A měli s ní co dělat!

„V sobotu šestadvacátého července 2014 v odpoledních hodinách přijali plumlovští policisté oznámení o krádeži v jednom z kempů v katastrálním území Plumlova. Zatím neznámý pachatel vnikl do jednoho z pravděpodobně nezajištěných stanů a odcizil z něj mobilní telefon uschovaný v tašce i s finanční hotovostí jednoho tisíce pěti set korun. Na místo byla ihned vyslána policejní hlídka,“ informovala Večerník o důvodu přítomnosti hlídky při Keltské noci Irena Urbánková, tisková mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR Olomouckého kraje. Ta pravá divočina ale nastala při prověřování případu krádeže. „Během prováděného šetření a kontroly osob pohybujících se v okolí stanu požádali policisté o prokázání totožnosti i jednu ze žen. Ta však i přes opakovanou výzvu odmítla totožnost prokázat. Vzhledem k těmto skutečnostem byla zajištěna a předvedena na policejní služebnu. Tam však šestatřicetiletá žena začala být agresivní, plivla na policisty, dokonce po jednom z nich hodila plastový květináč s rostlinou. Policista naštěstí stačil uskočit. Vzhledem k jejímu chování využili policisté svého zákonného oprávnění a za použití donucovacích prostředků jí nasadili pouta. Provedli u ní dechovou zkoušku, která byla pozitivní s hodnotou 2,63 promile alkoholu v dechu,“ popsala divokou chvilku na služebně plumlovské policie Irena Urbánková. Na základě lékařského vyšetření byla opilá výtržnice převezena na záchytku do Olomouce k vystřízlivění. Ke zranění zajištěné ženy ani zasahujících policistů nedošlo a hmotná škoda byla vyčíslena na dva tisíce korun. „Případ krádeže mobilního telefonu a finančního obnosu policisté prověřují jako přečin porušování domovní svobody ze strany dosud neznámého pachatele. V případě jednání ženy na policejní služebně byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu násilí proti úřední osobě, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do šesti let,“ uzavřela mluvčí krajské policie.

 

AKTUÁLNÍ KOMENTÁŘ

Jestli se tenkrát před deseti lety podařilo chmatáka z festivalu Keltská noc policistům vypátrat, se už dnes asi nedozvíme. Na tento případ jsme si ale po tak dlouhé době vzpomněli z jediného důvodu. Agresivity mezi lidmi je totiž stále více, o čemž svědčí každotýdenní svodky událostí jak ze strany Policie ČR, tak i z Městské policie Prostějov. Někteří lidé jsou prostě přesvědčeni, že sporné situace se dají řešit pouze sprostou a urážlivou konverzací, vyhrožováním, či dokonce použitím pěstí. O něčem horším ani nemluvě. Tento trend bohužel rok od roku stoupá a počet osob, které se dokonce oboří i na strážce zákona, se zvyšuje. Někdo tvrdí, že je to dobou. Ano, doba je opravdu na pováženou. Špatná výchova, stres, alkohol, drogy a neúcta k zákonům. Jak ale z toho ven? Těžko říct...