V aktuálních dnech je ve městě lidově řečeno horko k zalknutí. Natož na sídlištích. Právě tady chybí u některých panelových domů zeleň, která by teploty zcela jistě „srazila“ o něco málo dolů. Požadavek na novou výsadbu navrhla magistrátu obyvatelka Sídliště Svobody v Prostějově, ovšem neuspěla.

 

„Vzhledem ke zvyšujícím se nesnesitelným horkům, která se rok od roku zvyšují, mám dotaz, nebo spíše prosbu. Bylo by možné vysadit řadu stromů před blokem 5 na Sídlišti Svobody podobně, jako to mají o kousek dál na stejném sídlišti před bloky domů číslo 17 a 18?  Hodily by se i lavičky tam, kde byly kdysi odstraněny, a to na cestě kolem polikliniky směrem k Penny Marketu. Stromů není nikdy dost, snižují teplotu, dělají stín a v neposlední řadě nám dodávají kyslík,“ napsala do diskusního fóra na webových stránkách města Yveta Soldánová z Prostějov. 

Referentka informační služby prostějovského magistrátu Lenka Gartnerová ubezpečila pisatelku, že její požadavky byly předány odboru správy a údržby majetku města. Odpověď odboru však obyvatele uvedené části sídliště rozhodně nepotěší. „S lítostí oznamujeme, že výsadba stromů před blokem 5 na Sídlišti Svobody bohužel není možná kvůli tomu, že jsou zde vedeny veškeré inženýrské sítě. To znamená vodovodní řad, plyn i elektrické vedení. V současné době zde ani neuvažujeme umístit lavičky,“ tlumočila odpověď odboru města Lenka Gartnerová.