Zdá se, že takové nájemníky by nikdo nechtěl. Jenže obchod s chudobou dokáže opravdu divy. Přesvědčit se o tom naplno mohou například v Němčicích nad Hanou. Přestože předchozí nájemníci z řad nepřizpůsobivých občanů za sebou v jednom z domů zanechali jinde jen těžko představitelnou spoušť, majitel domu se z celé záležitosti očividně nepoučil. Dům nacházející se v nepříliš dobrém stavu opět pronajal za podobných podmínek.

 

Vymlácená okna, rozkopané dveře, rozbitý a poházený nábytek, a to včetně sociálního zařízení, a poničený strop obývacího pokoje. Přesně takhle to zhruba před rokem vypadalo v jednom z domů v ulici Žabák v Němčicích nad Hanou.

Situaci v samotném centru města jen pár metrů od hlavního náměstí muselo řešit i vedení Němčic nad Hanou. To nechalo zabezpečit pozemek a zastavit přívod vody, která začala dělat potíže obyvatelům sousedních domů. Ani poté však nebyl klid, zřejmě právě bývalí nájemníci se do domu opět vrátili a rozbili i to málo, co nestihli zdemolovat posledně. Kromě toho nadělali nepořádek po městě, rozházeli odpadkové koše a utrhli poštovní schránku u polikliniky.

S odstupem času nás zajímalo, zda se zástupci ostravské realitní kanceláře, která dům vlastní, z celého případu poučili. „Dům za podobných podmínek pronajímají dál. K tak výrazným excesům už tam naštěstí nedochází, přesto si lidé v centru města čas od času stěžují hlavně na hluk,“ popsal pro Večerník místostarosta Němčic nad Hanou Roman Mizera.

Jedinou obranou před podobnými praktikami obchodníků s chudobou, kteří zchátralé nemovitosti pronajímají lidem žijícím výhradně ze sociálních dávek, je vykoupit domy dříve, než se to podaří jim. „Tuto možnost jsme zvažovali, nicméně není v našich finančních možnostech vykoupit všechny staré domy ve městě, obzvláště pokud bychom pro ně jen těžko hledali nějaké využití a zároveň se o ně museli starat,“ reagoval v této souvislosti Roman Mizera.