Když v závěru srpna Večerník zveřejnil vyjádření zástupců vedení prostějovského magistrátu o tom, že na základě demoličního výměru by již koncem října tohoto roku mohlo dojít k asanaci jezdeckých kasáren, prakticky okamžitě se zvedla vlna nevole a protestů. Opoziční strany v zastupitelstvu sepsaly dokonce petici, v níž požadovaly, aby tak velké rozhodnutí ovlivňující charakter a podobu významné části Prostějova učinili až nově zvolení zastupitelé. Současná rada města tak v uplynulém týdnu vydala nové stanovisko, které zmírňuje celé napětí.

 

Nejen následné využití uvolněné plochy po jezdeckých kasárnách, ale rovněž samotný způsob a hlavně termín demolice se budou řešit až po říjnových komunálních volbách! „Víceméně došlo k nedorozumění, které následně vyústilo až v hysterickou reakci opozičních zastupitelů společně s některými dravými kandidáty do zastupitelstva města. Na srpnovém jednání rady města jsme pouze odsouhlasili, že bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele demolice jezdeckých kasáren. Posléze jsem na dotaz novinářů, kdy se počítá s bouráním kasáren, odpověděl, že nejdříve koncem října. Měl jsem tím ale na mysli pouze to, že do této doby nebude ukončeno výběrové řízení, tedy nikoliv, že se jedná o přesný a závazný termín asanace,“ objasnil na úvod Zdeněk Fišer, náměstek primátora statutárního města Prostějova, který je odpovědný za stavební investice města. Jak vzápětí dodal, ani úspěšně dokončený konkurz nebude znamenat, že hned nato se stavbaři pustí do bourání starých kasáren. „Výběrové řízení nám poslouží k tomu, abychom znali konečnou cenu celkové demolice. Zatím jsou předpokládané náklady spočítané na třináct a půl milionu korun, ale právě výběrové řízení stlačí tuto sumu směrem dolů. A jakmile budeme znát výslednou cenu, kterou nabídne vítěz, budeme teprve moci buďto schválit rozpočtové opatření, nebo částku zahrnout do rozpočtu města na rok 2015. Každopádně bych chtěl ubezpečit, že jak o způsobu a termínu demolice, tak i o následném využití uvolněného prostoru bude rozhodovat až nově zvolené zastupitelstvo! Omlouvám se tedy všem za nepříliš přesnou interpretaci záměrů města s jezdeckými kasárnami, která proběhla prostějovskými médii,“ vzkázal Fišer.

Jak to tedy vypadá, rozpadající se jezdecká kasárna budou ještě nějakou dobu hyzdit jižní část Prostějova. Dá se ale předpokládat, že pokud v říjnových komunálních volbách dostanou důvěru současní zástupci vedení města, bude se pokračovat v nastolených plánech. V praxi to znamená, že jezdecká kasárna půjdou k zemi a místo nich s největší pravděpodobností vyroste nové multifunkční centrum jako náhrada za současný Společenský dům. „S tou náhradou bych byl ještě opatrný. Dosud nejsou vyjasněny záměry společnosti Manthellan a tím není jasné ani to, zda se bude bourat starý ‚kulturák´. Jak říkám, o tom všem budou rozhodovat až nově zvolení zastupitelé,“ upozornil náměstek primátora Zdeněk Fišer.

 

AKTUÁLNÍ KOMENTÁŘ

Ať byla v září před deseti lety atmosféra kolem jezdeckých kasáren jakákoliv, už teď víme, že rok a tři měsíce po komunálních volbách v roce 2014 to šlo s avizovanou demolicí hodně rychle z kopce. Opozice v zastupitelstvu se sice bouřila, že projekt bourání je nelegální, někteří politici podávali například návrhy, že starý polorozbořený objekt hlavní budovy kasáren lze přece využít. Například k bydlení... Ale kdepak, v lednu 2016 se do kasáren zakously bourací stroje a na jaře toho roku bylo vše srovnáno se zemí.

Jiným tématem ovšem je, co bude dál? Už to trvá osm let a celá lokalita v Jezdecké ulici zeje prázdnotou! To bylo řečí a plánů, že se zde například rozšíří botanická zahrada, postaví se nové domy se sociálními byty, jednou bylo dokonce ve hře i to, že se tady vybuduje nový kulturní dům. Nic z toho se neuskutečnilo. A místo po jezdeckých kasárnách? Stále je to planina!