K vánočním svátkům neodmyslitelně patří také vánoční cukroví. Pojďme se na nějaké podívat.
Kokosky s marmeládou
Ingredience:
Kokosky:
2 bílky
200 g cukru krupice
100 g strouhaného kokosu
Linecká kolečka:
200 g hladké mouky
60 g moučkového cukru
120 g másla
1 žloutek
marmeláda na slepení
tabulka čokolády na vaření
Postup:
V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem na hustý a lesklý sníh. Poté přidáme kokos a jemně promícháme. Ze sněhové hmoty tvoříme na plech vyložený pečicím papírem stejně velké hromádky. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova. Hotové a vychladlé kokosky slepujeme s lineckými kolečky pomocí marmelády. Nakonec cukroví máčíme v rozehřáté čokoládě.
Linecká kolečka: Na vále zpracujeme mouku společně s cukrem, žloutkem a máslem na pevné těsto, které dáme na chvíli do lednice odležet. Poté těsto na pomoučněném vále vyválíme na tenký plát a vykrajujeme stejně velká kolečka. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, přibližně 10 minut.
Babiččino vinné cukroví
Ingredience:
300 g hladké mouky
200 g másla
6 lžic bílého vína
2 žloutky
1 lžička vanilkového cukru
Na obalení:
1 vanilkový cukr
miska moučkového cukru
Postup:
Na vále zpracujeme změklé máslo společně s moukou, cukrem, vínem a žloutky na pevnější těsto, které dáme do lednice nejlépe přes noc odležet. Poté těsto rozválíme nejlépe mezi dvěma fóliemi na plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 12-15 minut. Hotové, ještě teplé cukroví obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Pudinkové rohlíčky
Ingredience:
650 g hladké mouky
450 g másla
220 g moučkového cukru
3 žloutky
3 vanilkové pudinkové prášky
Postup:
Na vál prosejeme mouku společně s moučkovým cukrem. Poté přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky a pudinkové prášky. Vše řádně vypracujeme na hladké a pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na chvíli odležet. Těsto dáme do strojku na cukroví s ozdobnou trubičkou a vytlačujeme stejně dlouhé válečky, které nakrájíme na stejně velké kousky a vytvarujeme na rohlíček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 8-10 minut.
Pochoutkové řezy
Ingredience:
280 g másla
200 g moučkového cukru
200 g mletých vlašských ořechů
150 g hrubé mouky
6 bílků
Poleva:
6 žloutků
280 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
Do mísy vlijeme rozpuštěné máslo, přidáme moučkový cukr, mouku a vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a dáme do vyhřáté trouby přibližně na 15-20 minut upéct. Na hotový, ještě horký plát natřeme polevu a necháme dobře vychladnout a zaschnout. Nakonec řezy nakrájíme na obdélníčky.
Poleva: V míse vyšleháme žloutky společně s oběma cukry na hustou a nadýchanou polevu.
Čokoládové perníčky
Ingredience:
800 g hladké mouky
280 g moučkového cukru
120 g Hery
5 lžic rozehřátého medu
2 celá vejce
2 žloutky
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce perníkového koření
1 lžíce práškového kakaa
hrst rozinek
hrst nakrájených ořechů
čokoládová poleva na vaření
Postup:
Mouku prosejeme do mísy, přidáme med rozehřátý společně s Herou, vejce, žloutky, sodu, perníkové koření, kakao, nakrájené rozinky a ořechy. Vše řádně vypracujeme na hladké těsto, které zabalíme do mikrotenové fólie a vložíme do lednice odpočinout. Z těsta odebíráme přiměřené množství, které vtláčíme do vymazaných formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut. Nakonec perníčky namáčíme v rozehřáté čokoládové polevě. Můžeme dozdobit dle vlastní fantazie barevným cukrářským zdobením, nebo použít tmavou čokoládovou polevu na základ a dozdobit bílou čokoládou.
Višňové košíčky
Ingredience:
150 eg hladké mouky
110 g másla
80 g moučkového cukru
50 g mletých ořechů
1 žloutek
Náplň:
višňová marmeláda
Pusinky:
2 bílky
100 g cukru krupice
Postup:
Na vál prosejeme mouku, přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, žloutek, cukr a ořechy. Vše řádně ručně vypracujeme na hladké těsto, které dáme zabalené do lednice odpočinout. Poté z těsta na pomoučněném vále vyválíme silnější plát, ze kterého vykrajujeme stejně velká kolečka. Každým kolečkem vyplníme vymazanou formičku na košíček a dáme do trouby přibližně na 10 minut upéct. Hotové, ještě teplé košíčky vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Nakonec do každého košíčku dáme přiměřené množství marmelády a přiklopíme sněhovou pusinkou.
Pusinky: V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s cukrem na pevný a lesklý sníh. Sušíme
v mírně vyhřáté troubě přibližně 1,5 hodiny.
Pusinky s pistáciovou krustou
Ingredience:
5 bílků
200 g cukru krupice
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
tabulka bílé čokolády
miska mletých pistáciových oříšků
Postup:
V míse nad vodní lázní vyšleháme bílky společně s krupicovým cukrem na hustý a lesklý sníh. Poté přidáme moučkový a vanilkový cukr. Bílkovou hmotu dáme do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem stříkáme stejně velká kolečka. Sušíme v mírně vyhřáté troubě přibližně 2 hodiny. Nakonec každé kolečko namočíme v rozehřáté čokoládové polevě a obalíme v mletých pistáciích.
Bílkové kuličky
Ingredience:
2 bílky
450 g strouhaného kokosu
450 g moučkového cukr
1 lžíce rumu
tabulka bílé čokolády
kokos na obalení
Postup:
Do mísy vsypeme strouhaný kokos, přidáme cukr a bílky. Poté podle potřeby přidáváme rum. Vše řádně vypracujeme na pevné těsto, ze kterého ručně tvarujeme stejně velké kuličky. Každou kuličku namočíme do rozehřáté bílé čokolády a obalíme ve strouhaném kokosu.