Když už jsme si bylinky a plodiny nasbírali, přichází řada na jejich zpracování. Tento proces je velice důležitý! Na jejich uskladnění či zpracování si dejte záležet, aby vydržely co nejdéle a nekazily se. Existuje celá škála receptů, pár jich teď přinášíme.

 

ŠÍPKOVÝ SIRUP

Suroviny:

1 kg šípků

1,5 l vody

1,5 kg cukru

šťáva z jednoho pomeranče

šťáva z jednoho citronu

5 lžic medu

Postup:

Šípky pořádně omyjeme. Rozmixujeme, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hodin louhovat.

Druhý den přelijeme všechno do kastrůlku a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly prospěšné látky z šípků. Pořádně přecedíme přes hodně jemné sítko, potažmo plátýnko.

Vmícháme cukr, šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem.

RAKYTNÍKOVÝ LIKÉR

Suroviny:

500 g plodů rakytníku

            1,2 l alkoholu

8 lžic medu

Postup:

Nasbírané plody rakytníku důkladně omyjeme, rakytník ve velké misce rozmačkáme vidličkou a naložíme do alkoholu. Jednou za čas promícháme.

Po dvou měsících přidáme ke směsi med, propasírujeme a necháme dál odležet.

Po dalších dvou měsících přecedíme tekutinu přes síto a ještě plátno. Pokud bude rakytníkový likér ještě hořký, znovu osladíme medem. Likér nalijeme do čistých lahví a skladujeme v chladu a temnu. 

MÁTOVÝ SIRUP

Suroviny:

větší svazek máty

1 kg krystalového cukru

1 sáček (20 g) kyseliny citrónové

asi 2 litry převařené vody

Postup:

Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat asi 24 hodin.

Další den na sporáku pak směs zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme roztok asi tři minuty přejít varem. Odstraníme listy a přecedíme do hrnce, nejlépe přes plátýnko.

Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & HERBÁŘ aneb vše nejen kolem bylinek můžete najít v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 26. října