Příroda je okouzlující učitelka, nicméně vztah k ní si musí každý z nás nejprve vytvořit. To se nepochybně daří v případě 55 žáků z různých škol z Prostějova i okolí, kteří se zapojili do již 37. ročníku soutěže Mladý zahrádkář. Uplynulou středu 22. května se všichni sešli v Botanické zahradě Petra Albrechta, která letos slaví 90. výročí svého založení.

 

Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií: na mladší žáky navštěvující 4. až 6. třídu a ty starší, kteří chodí od 7. nahoru. Následně se s chutí vrhli do samotné soutěže, která byla rozdělena na dvě části. V první z nich se popasovali s poznávačkou rostlin, semen, plodů či stromů. Ve druhé části je čekal vědomostní test zaměřený na otázky o pěstování rostlin a na určování rostlinného materiálu. Navzdory nepříznivému počasí žáci s nadšením pracovali, aby dosáhli těch nejlepších výsledků.

Každý ze soutěžících nakonec obdržel menší odměnu ve formě sladkosti a semínek k zasetí na svou vlastní zahrádku. Při vyhlášení pak bylo oceněno celkem osm míst v obou věkových kategoriích, šest nejlepších bylo odměněno knihou, diplomem a květinou k zasazení.  „Myslím, že všichni si soutěž užili a všech šest výherců se už těší na celostátní kolo, které se bude konat v Brně,“ uzavřela za pořadatele Vlasta Ambrožová.